Ljubav i veze
7

Veliki broj osoba vara jer njihovi partneri provode više vremena uz telefon

Klix.ba
Nova istraživanja pokazala su da parovi sve više vremena provode uz svoje mobilne telefone nego što posvećuju jedni drugima. Upravo je to više od 45 posto osoba navelo kao razlog zbog kojeg su se odlučili na prevaru.

Skoro polovina ispitanika kazala je da su se osjećali zapostavljenim i da su svom partneru na drugom mjestu zbog mobitela te su se odlučili na prevaru. Osjećali su se kao da je njihovim partnerima bitniji telefon od njih samih, jer su ga provjeravali tokom obroka, gledanja filmova, tokom razgovora, a neki čak i odmah nakon seksa.

Praksa ignorisanja osobe s kojom ste da biste se fokusirali na telefon postala je toliko uobičajena da je dobila i svoj termin "phubbing". No, taj trend ima negativne posljedice na veze.

Stranica za upoznavanje Victoria Milan ispitala je 6.000 svojih članova, od kojih je 45 posto izjavilo kako bi varali, ili su varali jer je njihov partner pridavao veći značaj telefonu ili tabletu nego njima. Žene između 30 i 50 godina su se najviše osjećale tako.

Ironično je to da su oni koji su se osjećali zapostavljenim koristili svoj mobitel kako bi upoznali nekoga novog. Njih 66 posto izjavilo je da ne bi bili nevjerni da nije novih tehnologija, prvenstveno interneta.

"Internet je mač s dvije oštrice u životima ljudi. Mišljenje da korištenje modernih tehnologija vodi ka izolaciji nije toliko tačno, jer moderne tehnologije vode ka tome da uspostavimo vezu s drugima. U trenucima kada se ne osjećamo ispunjeno ili zadovoljno u svojoj vezi tražimo način da uspostavimo vezu s drugim osobama", rekao je Sigurd Vedal, izvršni direktor Vicotria Milana.