Nađite odgovarajući
0

Veličina i oblik kondoma su bitni za zaštitu zdravlja

Sarajevo-x.com
Kondom neodgovarajuće veličine ne samo da umanjuje seksualni užitak, već i povećava rizik od infekcija i trudnoće, tvrde stručnjaci, prenosi BBC.

Anketa koju je proveo časopis o spolno prenosivim bolestima pokazala je da čak polovina ispitanika tokom seksa skine kondom s obzirom da im kvari užitak.

Naime, kondomi neodgovarajuće veličine češće pucaju ili spadaju, te zbog toga stručnjaci smatraju kako je neophodno da muškarci koriste kondome odgovarajuće veličine ili oblika.

Istraživanje je pokazalo kako se kondom sve češće koristi kao kontracepcijsko sredstvo, skoro kao i pilula, te postoji zabrinutost da će parovi prestati koristiti kondome s obzirom da neodgovarajuća veličina umanjuje seksualni užitak i povećava rizik od trudnoće i spolno prenosivih bolesti.

Naučnici sa Univerziteta Kentucky proveli su istraživanje u kojem je učestvovalo 436 muškaraca i ispostavilo se da čak 195 njih ima problem sa kondomima neodgovarajuće veličine.

Također, 120 ispitanika je istaklo kako kondom umanjuje njihov seksualni užitak, dok je 57 muškaraca kazalo kako kondom umanjuje seksualni užitak njihovih partnerica.

Anketa je pokazala i to da 34 ispitanika skida kondom tokom seksa, dok je 18 ispitanika kazalo kako im kondom često pukne tokom intimnog odnosa.

Ovakvi problemi su mnogo rjeđi kod muškaraca koji koriste kondome odgovarajuće veličine, a ukoliko se koristi odgovarajući kondom onda je takva zaštita 98 posto sigurna.

"Standardni kondomi od lateksa bi trebali odgovarati svim muškarcima, no u svakom slučaju na tržištu je veliki izbor kondoma, različitih veličina i oblika i treba tragati sve dok se ne pronađe onaj odgovarajući“, kazao je Simon Blake, savjetnik za omladinu Udruženja Brook.

Također, veoma je bitno znati ispravno staviti kondom.

"Povjerenje i vještina stavljanja kondoma također ima veliki utjecaj“, kazala je Natika Halil iz Centra za seksualno zdravlje.

"Kao što ima muškaraca u svim oblicima i veličinama tako ima i kondoma. Kada razgovaramo s muškarcima putem linije za pomoć oni se uglavnom žale na to da imaju problema s obzirom da ne koriste kondom odgovarajuće veličine“, istakla je Halil.

Također, Gil Gordon iz Međunarodne Organizacije za borbu protiv side kaže kako je veoma bitno koristiti kondom odgovarajuće veličine s obzirom da se na taj način može umanjiti i broj infekcija HIV virusom.

Stručnjaci smatraju da bi svakako i muškarci češće upotrebljavali kondom, te zaštitili i sebe i svoju partnericu, ukoliko bi koristili kondom njima odgovarajuće veličine.