Oprez u virtuelnom svijetu
0

Većini razvoda u SAD-u kumuju dokazi sa Facebooka

Sarajevo-x.com
Američka akademija advokata za bračne sporove upozorava sve one koji su u procesu razvoda, da moraju biti pažljivi kad su u pitanju njihove aktivnosti na socijalnim mrežama kao što su Facebook, MySpace i Twitter. Ostavljanje svakojakih dokaza može im znatno naškoditi u brakorazvodnoj parnici.

Istraživanje koje je napravila ova Akademija, pokazuje da se broj dokaznih materijala u brakorazvodnim parnicama u SAD-u povećao u proteklih pet godina. Situacija je takva zahvaljujući društvenim mrežama kao što je Facebook.

Oko 81 posto advokata koji se bave rastavama braka, predbračnim ugovorima, te borbama za starateljstvo nad djecom, kažu da su primijetili povećanje broja razvoda gdje su korišteni podaci sa Interneta.

"Kad ljudi žele da se razvedu ili se bore za starateljstvo nad djecom, nerijetko istražuju partnera kako bi pronašli neku prljavštinu i tako situaciju okrenuli u svoju korist", rekla je za CNN predsjednica Akademije Marlene Eskind.

Facebook ima status najboljeg i najiscrpnijeg izvora različitih informacija u ovakvim slučajevima. Poslije njega, dolaze MySpace pa Twitter. Advokati savjetuju svoje klijente da se ne prijavljuju na društvene mreže jer mogu sebi naškoditi.

Nedavno je jedna Amerikanka izgubila starateljstvo nad djetetom kad je uhvaćena u laži. Naime, rekla je sudiji da je zaručena, ali je tužilac preko Facebooka otkrio da je tek izašla iz veze i da traži bogatog muškarca.

U drugom slučaju, čovjek je na sudu rekao da je liječeni alkoholičar. Međutim, ubrzo je opet stavljen na klupu za ispitivanje zbog fotografija na Facebooku na kojima se jasno vidi da konzumira alkohol.

Kad su u pitanju osjetljive stvari kao što je brakorazvodna parnica ili borba za starateljstvo nad djecom, svaki čovjek mora biti pažljiv. Treba biti oprezan u korištenju interneta i biranju virtuelnih prijatelja, savjetuju iz ove akdemije.