Preljuba je loša za muško srce
261

Varanje supruge povećava rizik od srčanog udara

Klix.ba
Nekoliko istraživanja posljednjih godina je pokazalo da muškarci koji varaju svoje supruge nisu samo u opasnosti od raspada braka, nego i srčanog udara. U posebnoj su opasnosti oni koji suprugu varaju sa mlađom ženom.

Upozorenja dolaze od italijanskih naučnika koji su svoje istraživanje bazirali na ranijim studijama o nevjerstvu i njegovim posljedicama.

Ova istraživanja pokazuju da je iznenadno zatajenje srca prilikom snošaja mnogo češće kada je muškarac sa ljubavnicom nego kada je sa suprugom.

Naučnici nisu mogli tačno odrediti zbog čega se to dešava, ali su dali nekoliko mogućih razloga, uključujući i grižu savjesti, piše Daily Mail.

Studije na kojima se baziralo istraživanje su pokazale da su srčani udari, uključujući i one koji dovedu do smrtnog slučaja, bili relativno rijetki kada su muškarci imali seksualne odnose sa suprugom u svom domu. Međutim, ukoliko su se muškarci upuštali u afere, opasnost je rasla.

Jedno njemačko istraživanje je pokazalo da je većina muškaraca koji su umrli za vrijeme seksa imala aferu sa ženama daleko od svog doma.

"Vanbračne afere mogu biti opasne i stresne, jer je ljubavnica skoro uvijek mlađa nego supruga, a seks se prakticira češće zbog konzumiranja alkohola. Vrlo je moguće da seksualni odnos na nepoznatom mjestu izrazito povećava krvni pritisak i broj otkucaja srca, što dovodi do povećanja potrebe za kisikom", rekla je dr. Alessandra Fisher, jedna od istraživača.

Griža savjesti također igra veliku ulogu. Naučnici sugerišu da je ovo jedan od glavnih faktora kod ljudi koji još uvijek vole svoje supruge.

"Varanje partnerke ih naposljetku kazni", kazala je dr. Fisher.

Istraživanje je također pokazalo da svake godine 4 posto oženjenih muškaraca prevari svoju suprugu. U toku života, svaki muškarac ima 50 posto šansi da prevari svoju suprugu.