Studije pokazale
4

Učestalost ljubljenja važan je pokazatelj seksualnosti i povezanosti u vezama

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nova studija objavljena u časopisu Sexual and Relationship Therapy pruža dokaz da je učestalost ljubljenja jak pokazatelj zadovoljstva u seksualnim odnosima i vezama.

Rezultati upućuju na to da bi se učestalost ljubljenja mogla smatrati glavnim načinom da se utvrdi je li veza snažna i seksualna kvaliteta visoka, tvrde autori istraživanja, a prenosi Psypost.org. Naučnici su željeli vidjeti koliko je ovo uobičajeno ponašanje važno za romantične veze. Drugim riječima, željeli su saznati je li romantično ljubljenje važno ili ne. Istraživači su ispitali 1.605 sudionika koji su bili u vezama najmanje dvije godine.

Nakon provjere bračnog statusa, rase, seksualne orijentacije, dužine veze, obrazovanja, dobi i drugih faktora, istraživači su otkrili da su oni koji su prijavljivali češće ljubljenje s partnerom skloni prijavljivati i višu razinu uzbuđenja i seksualnog zadovoljstva tokom posljednje dvije godine. Ljubljenje je također bilo pozitivno povezano s doživljajem orgazma. Češće ljubljenje bilo je povezano i s višim nivoom zadovoljstva u seksualnim odnosima i vezama.

"Ljubljenje može biti koristan alat u pomaganju da se emocionalni i seksualni aspekti odnosa jačaju. Ljubljenje vašeg partnera može povećati seksualno uzbuđenje, vjerojatno da ćete doživjeti orgazam tokom seksa i povećati osjećaj sigurne povezanosti između partnera. Ljubljenje je mali dio romantičnih veza, ali važno je ne zaboraviti to" zaključili su naučnici.

Studija sugeriše da muškarci i žene različito razmišljaju o ljubljenju. Neka istraživanja pokazuju da muškarci vjeruju da je ljubljenje važnije na početku odnosa ili da bi dovelo do seksualnog iskustva. S druge strane, čini se da žene pridaju veću važnost ljubljenju tokom cijele veze, a ne samo na početku.