Vjerovali ili ne
52

U SAD-u upozorili građane da trebaju prestati upotrebljavati već korištene kondome

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iako zvuči pomalo nevjerovatno, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je upozorenje seksualno aktivnim Amerikancima da zaustave pranje i ponovnu upotrebu kondoma.

"Mi smo izdali upozorenje zato što ljudi to rade. Ne perite i ne koristite već upotrebljavane kondome", stoji u statusu objavljenom na Twitteru koji je napisan zbog prikupljenih činjenica navedene institucije vezanih za spolno prenosive bolesti.

"Koristite uvijek novi kondom za svaki naredni seksualni čin", savjetuju stručnjaci iz CDC-a.

Kada se pravilno upotrebljavaju, kondomi su veoma efikasni u prevenciji trudnoće i seksualno prenosivih oboljenja, uključujući i virus HIV-a.

Međutim, s obzirom na to da je manje od pedeset posto američkih srednjih škola ispunilo zahtjev CDC-a za uvođenje seksualnog obrazovanja u nastavni proces 2015. godine, nije naodmet svako upozorenje koje se odnosi na rast negativnih trendova.

Prema istraživanju CDC-a, samo jedna trećina Amerikanaca koristi kondome, a mnogi od njih nisu upućeni u njihovu pravilnu upotrebu.

Svaka ponovna upotreba kondoma dovodi do slabljenja lateksa, što može dovesti do povećanja rizika od trudnoće i spolno prenosivih oboljenja.

Iako je ovo krajnje ozbiljno upozorenje, ono je izazvalo mnoštvo šaljivih komentara šire društvene javnosti, piše Independent.