Ljubav i veze
140

U Hrvatskoj sklopljena 174 istospolna braka, više muških nego ženskih

Klix.ba
Do kraja prošle godine u Hrvatskoj su sklopljena 174 istospolna braka. Najviše ih je sklopljeno u Zagrebu, čak 110, dok je razvoda bilo šest. Procedura nije komplicirana i sve se riješi pred matičarem u nekoliko minuta.

Ministarstvo uprave Hrvatske vodi podatke za životna partnerstva osoba istog spola od stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu, uvedenog dok je ministarstvo vodio SDP-ovac Arsen Bauk koji je i prisustvovao prvom gay vjenčanju u Zagrebu 5. septembra 2014. godine te je mladencima u ime Vlade Zorana Milanovića darovao kravate, piše Index.hr.

Ubrzo su održana još tri vjenčanja u Zagrebu i po jedno u Dubrovniku i Splitu. Prvi razvod se dogodio u maju 2015. godine u Zagrebu. Nakon devet mjeseci partnerstva dvije lezbijke odlučile su nastaviti svaka svojim putem.

U Zagrebu sklopljeno dvije trećine istospolnih brakova

U prvih 16 mjeseci primjene Zakona o životnom partnerstvu u Zagrebu se vjenčao 71 par, većina od ukupno sklopljenih 108 gay brakova. Primorsko-goranska županija zabilježila je u tom razdoblju 11 gay brakova, Istarska 8, Splitsko-dalmatinska šest, Osječko-baranjska četiri, a sa po jednim ili dva braka zastupljene su još i Dubrovačko-neretvanska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Šibensko-kninska i Vukovarsko-srijemska.

U 2016. prvi istospolni brakovi sklopljeni su u Ličko-senjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Brodsko-posavskoj županiji. Ukupno je sklopljeno 66 gay brakova, većina u Zagrebu, čak 39. U nekim županijama, poput Dubrovačke, nisu se više sklapali istospolni brakovi.

Vjenčavaju se i stranci i strankinje, muškarci češće od žena

U Hrvatskoj u istospolne brakove ne stupaju samo hrvatski, već i strani državljani. Najčešće je jedan od partnera stranac, odnosno, strankinja, takva su 63 braka, ali ima i onih u kojima su oba partnera strani državljani. Ukupno je devet takvih brakova i većina ih je sklopljena u Zagrebu.

Statistika pokazuje da se za životno partnerstvo češće odlučuju muškarci. U 2014. i 2015. sklopljeno je šest brakova više među muškim partnerima, nego ženskim, a u 2016. godini četiri braka više među muškarcima, nego među ženama, piše Index.hr.