Studija
0

U homoseksualnim vezama ima manje svađa

Sarajevo-x.com
Homoseksualni partneri su jednako posvećeni jedno drugome i vezi kao i heteroseksualni parovi, a mogućnost legaliziranja njihovog odnosa, odnosno stupanje u brak, ne utječe na sreću i ljubav među homoseksualnim partnerima, pokazala je nova studija.

U dvije različite studije u kojima su korišteni različiti parametri i metode ispitivanja, stručnjaci su poredili ljubavni odnos homoseksualnih i heteroseksualnih parova. Tokom istraživanja naišli su na nekoliko razlika u tim odnosima.

"Kada smo pokušali ispitati posvećenost parova ustanovili smo da nema nekih velikih razlika među homoseksualnim i heteroseksualnim vezama. Ipak, pronašli smo jednu bitnu razliku, a to je da su homoseksualni parovi sposobniji da riješe svoje konflikte u odnosu na heteroseksualne parove“, kazao je Glenn Roisman sa Univerziteta Illinois koji je predvodio istraživački tim.

Profesor Glenn i njegove kolege izučavali su ponašanje kod 60 homoseksualnih parova i 50 heteroseksualnih veza. Rezultati su pokazali da posvećenost raste u skladu sa stepenom na kojem se veza nalazi i ljubavi koja vlada, ali da homoseksualni parovi mnogo jednostavnije rješavaju svoje konflikte, izvještava Reuters.

Interesantno je da su istraživači ustanovili da su homoseksualni parovi u odnosu na heteroseksualne mnogo zadovoljniji svojim ljubavnim vezama i ne svađaju se tako često kao heteroseksualni parovi.