Ljubav i veze
22

Tri je idealan broj partnera i za muškarce i za žene

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pitanje koji sigurno muči većinu muškaraca i žena je sa koliko partnera je njihov izabranik spavao prije njih. Istraživanje provedeno na Univerzitetu u u Nottinghamu, Bristolu i Swanseau pokzalo je da je za oba spola idealan broj partnera tri.

Ova vam se brojka vjerovatno čini manjom nego ste očekivali, ali ona varira u zavisnosti od dužine veze.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Journal of Sex Research", a otkiva kako i muškarci i žene imaju slične standarde prilikom započinjanja ljubavne veze.

U studiji je učestvovalo 188 ispitanika, a većina ispitanih je izjavila da bi voljeli da je njihov životni saputnik prije njih spavao s dvije osobe.

Istraživanje je također pokazalo da žene manje privlače muškarci koji su spavali s više od šest osoba, dok su muškarci kao granicu naveli broj 11.

"Ukoliko tražite vjernog partnera i partnera na duže staze osoba s pretjerano dugačkom listom seksualnih partnera statistički će se pokazati kao loš izbor", objasnio je doktor Steve Stewart-Williams koji je radio na istraživanju.

Od 188 ispitanih 104 su bile žene, a prosječna dob ispitanika 21 godina.

"Istraživanje je također pokazalo da su muškarci spremniji imati seks s djevicama ili sa ženama koje su prethodno imale malo partnera", rekao je Stewart-Williams.

Ironično je to što ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju ni sami ne odgovaraju očekivanim standardima koje su postavili. Prosječan broj dosadašnjih partnera žena koje su učestvovale u istraživanju znosi 5,81 dok su ispitani muškarci spavali u prosjeku s 8,4 partnerice.