Ne koriste zaštitu
5

Tinejdžeri koji prakticiraju "seks preko žice" češće vode rizičan život

Klix.ba
Tinejdžeri koji šalju i primaju seksualno eksplicitne tekstualne poruke ili fotografije češće vode rizičan seksualni način života, pokazalo je istraživanje sprovedeno među srednjoškolcima u Los Angelesu.

U istraživanju je učestvovalo 1.800 učenika dobi od 12 do 18 godina. Rezultati su pokazali da su oni učenici koji su prakticirali seks putem mobilnih telefona, sedam puta seksualno aktivniji u odnosu na svoje prijatelje koji nikada nisu slali "nevaljale" poruke. Oko tri četvrtine ispitanika redovno koristi svoje mobilne telefone, 15 posto njih koristi mobitele za razmjenjivanje seksualnih sadržaja, a 54 posto ih je reklo da zna nekoga ko koristi mobitel u te svrhe. Djeca koja imaju prijatelje koji koriste mobitele u te svrhe, 17 puta su podložnija da počnu to i sama raditi. Istraživanje je pokazalo da ove osobe također imaju seks bez korištenja zaštite.

Iako biste pomislili da tinejdžeri prefereiraju "seks preko žice", to nije tako. Upravo ovi tinejdžeri imaju češće seksualne odnose od drugih, piše Times.

"Ono što je istraživanje pokazalo jeste da postoji veza između seksualno rizičnog ponašanja i seksualnog dopisivanja. Osobe koje razmjenjuju seksualne sadržaje putem telefona dovode svoje tijelo u opasnost, jer ne koriste zaštitu i samim tim rizikuju da dobiju neku spolnu bolest", rekao Eric Rice za Reuters Health.

Istraživači su pozvali roditelje, ljekare i nastavnike da poboljšaju svoju komunikaciju sa tinejdžerima o "seksu putem žice" i da naglase značaj sigurnog seksa.