Ljubav i veze
35

Sve više beba: Kampanja "Seks za Dansku" već daje rezultate

Klix.ba
Nesvakidašnja reklamna kampanja u Danskoj, koja se prvi put pojavila prije samo devet mjeseci, već daje rezultate. Urgiranje danskim državljanima da rađaju više djece dovelo je do neočekivanog broja novorođenih beba.

Prema podacima do kojih je došao danski list Politiken, ove godine u periodu od juna do augusta rodit će se više od 1.200 malih Danaca, a ukupno u ovom periodu 16.200.

Obično se ljeti rađa više beba nego zimi, ali ovoliki porast je nevjerovatan, smatraju stručnjaci.

Sve je počelo simpatičnim i blagim reklamama u kojima se Danci pozivaju da "svijetu podare više beba", a potom je grad Kopenhagen pokrenuo vlastitu kampanju koja je mladima govorila kako neće zauvijek biti plodni. Medijskoj karavani pridružio se potom emiter DR kampanjom "Seks za Dansku" (Knald for Danmark).

Danska je jedna od zemalja u kojoj ljudi vole da se zabavljaju i uživaju u životu. Problem je također što vole rađati djecu u kasnijoj dobi, ističu pokretači kampanje. Ipak, njihovi posljednji napori urodili su plodom jer je ovog proljeća zabilježeno 14 posto više novorođenčadi u odnosu na prošlu godinu.

Reklame su samo dio mjera kojima zemlja pokušava vratiti stvari na pravi put, poput uvođenja promjena u školskom nastavnom planu i programu te na neki način prisiljavanja roditelja da rađaju djecu kako bi mogli popuniti lokalne škole.