Anketa
0

Svaki peti tinejdžer stavlja golišave slike na net

Sarajevo-x.com
Jedno od pet tinejdžera poslalo je nekome putem e-maila ili mobilnog telefona fotografiju na kojoj su uslikani goli ili oskudno obučeni, a polovina njih priznaje da šalje SMS-ove seksualnog sadržaja, pokazale su ankete čije rezultate prenosi Daily Telegraph.

Mladi između 13 i 19 godina prakticiraju seks elektronskim putem, unatoč tome što većina njih tvrdi da to može imati 'velike negativne posljedice", stoji u izvještaju američke nacionalne kampanje za prevenciju tinejdžerske i neplanirane trudnoće.

Više od polovine od 1.280 tinejdžera i odraslih do 26 godina, koji su učestvovali u online anketi, sprovedenoj u septembru i oktobru, kazali su da su primili poruke seksualnog karaktera od nekoga, a jedno od petero je tvrdilo da je ovakve poruke podijelilo sa trećom osobom.

Osam od deset tinejdžera ne bi poslalo svoje golišave slike niti bi pisali sugestivne poruke 'jer bi se kasnije mogli pokajati', dok skoro 70 posto njih se brinu da to 'ne bi razočaralo njihovu porodicu'.

Trećina tinejdžera, njih oko 30 posto, kazali su da razmjenjivanjem seksi sadržaja će se prije doći do sastanka ili pravog seksa, dok troje od deset koji su razmjenjivali seksi poruke očekuje da će se 'pokupiti' s tom osobom.

Broj tinejdžerskih trudnoća u SAD-u opao je za jednu trećinu od 1990. Ipak, više od 30 posto djevojaka u SAD-u zatrudni prije nego što napuni 20 godina, a mnoge od njih po drugi put zatrudne prije 20. rođendana.