{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svaka treća tinejdžerka zatrudni prije svoje 20. godine

F
8.7.2008. u 12:31
0
3
Svaka treća tinejdžerka zatrudni prije svoje 20. godine
0
Svaka treća tinejdžerka zatrudni prije svoje 20. godine
Nakon što je broj trudnoća kod američkih tinejdžerki tokom devedesetih godina prošlog stoljeća bio u neprestanom opadanju, u 2005. godini se povećao, i to za tri posto.
DeVanni First bilo je 17 godina kad je saznala da je trudna i da će imati trojke. Tri godine nakon rođenja trojki DeVanna je samohrana majka koja radi noćne smjene u okolici Washingtona, izvještava VoA.

"Još uvijek se borim. Moram raditi noću kako bih svojoj djeci mogla biti na raspolaganju tokom dana jer nikad ne znate što se može dogoditi, a ni na koga se ne možete osloniti", kaže DeVanna.

Zanimanje američkih medija za tinejdžersku trudnoću dostiglo je vrhunac kada se pročulo da su se srednjoškolke grada Gloucestera u državi Masačusets dogovorile da zatrudne u isto vrijeme. Ovih 17 trudnoća podiglo je postotak trudnoća u srednjoj školi ovoga grada čak za četiri puta.

Školski radnici i pedagozi taj porast pripisuju pomanjkanju seksualne naobrazbe, ekonomskim poteškoćama, te medijima koji glamuriziraju tinejdžerski seks.

Stručnjaci za adolescentnu medicinu kažu da Sjedinjene Države imaju veći natalitet u tinejdžerki nego bilo koja druga razvijena zemlja.

"Trenutno svaka treća tinejdžerka u SAD-u zatrudni prije nego što navrši 20 godina. To je ogromna brojka", kazala je Sarah Brown, direktorica Nacionalne kampanje za sprečavanje trudnoća u tinejdžerki.

Priča o slučaju srednje škole u Gloucesteru pomogla je ljudima da vide da se to još uvijek događa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: