Svaka peta osoba radije bi imala psa nego bila u vezi

Svaka peta osoba radije bi imala psa nego bila u vezi
593
D
DP
10.2.2020. u 11:40
6
komentara
593

dijeljenja
Svaka peta osoba radije bi imala psa nego bila u vezi Ilustracija: Shutterstock
Ispostavlja se da je najbolji čovjekov prijatelj ujedno i najbolji životni saputnik. Istraživanje britanske organizacije The Kennel Club, posvećene brizi o psima, pokazalo je da bi svaka peta osoba radije imala psa nego bila u vezi, a čak je polovina ispitanika potvrdila da su privrženi svojim psima jer su pouzdaniji od ljudi.
Bill Lambert, predstavnik organizacije, istaknuo je da je u porastu broj ljudi koji bi radije dijelili svoj život s četveronožnim prijateljem, nego s ljudskim partnerom. On objašnjava da psi svojim vlasnicima daju priliku da se rasterete od problema koji ih muče u svakodnevnom životu. Šetnja sa psom po svježem zraku ili maženje na kauču jako su pogodne za čovjeka sa psihološke tačke gledišta.

"Psi mogu imati puno sluha, pomažu svom vlasniku da se izbori sa stresom i igraju značajnu ulogu u poboljšanju njegovog zdravstvenog i tjelesnog stanja", kaže Lambert.

Istraživanje također pokazuje da su psi od velike koristi i za one koji tragaju za ljubavlju. Više od petine ispitanika je otkrilo da su pozvani na sastanak dok su šetali svoje pse. Kao najprimamljivija pasmina su se pokazali biglovi, springer španijeli i njemački ovčari, stoji u navodu UNILAD-a.

Vlasnici korgija i zlatnih retrivera su, također, podijelili podatak da su im njihovi psi pomogli u pronalaženju ljubavi. Lambert smatra da ovo saznanje nije nepojmljivo, s obzirom na činjenicu da su psi savršeni za "probijanje leda".

"Obično ljubav prema psima povezujemo s dobrim ljudima", smatra on.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...