{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Supergonoreja se širi brzo, još nema lijeka

S
12.10.2011. u 13:26
0
23
Supergonoreja se širi brzo, još nema lijeka
0
Supergonoreja se širi brzo, još nema lijeka
Supergonoreja je novootkrivena spolna bolest za koju još uvijek ne postoji lijek. Iako je do sada samo jedan slučaj prijavljen u Japanu, sumnja se da je mnogo drugih slučajeva ostalo neprijavljeno, imajući u vidu da se supergonoreja brzo širi. Do sada je otkriveno da niti jedan nama poznat antibiotik ne liječi ovu vrstu gonoreje.
Sve do sada gonoreja je važila za jednu od najlakše tretiranih spolno prenosivih bolesti. Pacijenti su se mogli izliječiti samo jednom tabletom ili injekcijom. Međutim, švedski naučnici, koji su i pronašli novu bolest u Japanu, se boje da je ova gonoreja mutirala i razvila otpornost prema dosadašnjem tretmanu.

"Još od davne 1940. antibiotici su bili standardni tretman liječenja protiv gonoreje. Nova bakterija pokazuje nevjerovatnu mogućnost da razvije odbrambeni sistem protiv svih nama poznatih lijekova. Iako je rano govoriti o masovnom širenju, imat ćemo uskoro veliki problem ukoliko ne nađemo jači lijek", rekao je doktor David Livermore, iz agencije Health Protection.

Utvrđeno je da nova bolest može izazvati neplodnost kod žena i muškaraca, a ukoliko se proširi na krvni sistem može biti opasna i po život. Doktori su najavili testiranje novih lijekova kako bi pokušali naći pravi tretman protiv supergonoreje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: