Nekoliko bitnih razlika
40

Stručnjak otkrio kako prepoznati da li volite partnera ili ste samo zaljubljeni

M. N.
Već ste tri mjeseca u vezi i stvari idu u dobrom pravcu. Stalno mislite na svog partnera i sretni ste više nego ikada, a pokazujete čak i znake ljubomore kada se nalazi među drugim ljudima. Sigurno se pitate da li je to prava ljubav.

Neki ljudi kažu kako su znali da vole svog partnera već na prvim sastancima, a drugi su kazali kako je ona došla vremenom te da je na samom početku to bila samo zaljubljenost.

Seksualni terapeut Ian Kerner kazao je kako postoji definicija ljubav i zaljubljenosti, te da se veoma razlikuju.

Ljubav je topli osjećaj, entuzijazam i posvećenost drugoj osobi dok je drugoj zaljubljenost opsesivno jak osjećaj i divljenje. U suštini, ljubav je dublji osjećaj i posvećenost nekome, dok je zaljubljenost "faza medenog mjeseca".

"Na početku veze osjećate uzbuđenje i euforiju i često ga prati požuda. ako se osjećate opsesivno, neracionalno uzbuđeno i 'napaljeno' onda ste u fazi zaljubljenosti. Zbog nje se osjećate odlično, ali i malo nesigurno jer vam je sve novo. Ljubav je nešto što se kultivira tokom dužeg perioda, kada upoznajete nekoga i gradite povezanost. Kreirate i emocionalnu sigurnost, a pred tom osobom možete pokazati da ste ranjivi", kazao je Kerner.

Ističe kako, kada volite neku osobe, znate njihove lične detalje i osjećate se sigurno da otvoreno razgovarate. Ipak, ljubav i zaljubljenost ne isključuju jedno drugo.

"Zaljubljenost je pozitivna ako je uzvraćena, a negativna je ako nije. Samo vrijeme će pokazati da li će se zaljubljenost pretvoriti u dugoročni osjećaj ljubavi", rekao je Kerner.

Poručuje kako postoje neke stvari kojima možete ojačati svoju vezu i preći iz "faze medenog mjeseca" u pravu povezanost. Prva je da date svojoj vezi vrijeme. Obavezno komunicirajte i naučite napraviti kompromis. Najvažnije je vaša posvećenost koja je to što će dovesti do povezanosti potrebne da se rodi ljubav.