Kontroverzno istraživanje
1

Stabilniji brakovi su oni u kojima žena obavlja kućanske poslove

Klix.ba
Naučnici kažu da je za parove mnogo bolje ukoliko žive u tradicionalnim brakovima u kojima žene obavljaju većinu kućanskih poslova.

Istraživanje urađeno u Norveškoj, za koje mnogi tvrde da zagovara neravnopravnost između spolova, tvrdi da postoji mnogo veća šansa za razvod braka ukoliko muškarci obavljaju polovinu kućnih poslova.

Eksperti su otkrili da je broj razvoda brakova u kojima parovi podjednako dijele kućanske poslove za 50 posto veći nego u brakovima u kojima žena obavlja većinu tih poslova, prenosi Daily Mail.

"Rezultati su pokazali da podjela kućanskih obaveza na jednake dijelove ne znači nužno da će par biti zadovoljniji. Možda bi pomislili da se raspada veći broj brakova u kojima nema jednakosti, ali rezultati pokazuju upravo suprotno", rekao je Tomas Hansen, jedan od vođa istraživanja.

Hansen vjeruje da je razlog tome činjenica da su parovi sretniji ukoliko imaju jasno definisane uloge u vezi.

"U dobroj i kvalitetnoj vezi ljudi jednostavno ne mare o tome ko šta radi. Ukoliko se veza previše organizuje i isplanira, onda to postaje neka vrsta poslovnog partnerstva i prestaje biti intimna i spontana veza dvoje ljudi. To dovodi do konflikta interesa i teško se dolazi do nekog rješenja", rekao je doktor Frank Furedi, profesor sociologije na Univerzitetu u Canterburyju u Velikoj Britaniji.