Ljubav i veze
36

Šta učiniti kada jedan partner ima jači seksualni nagon?

Klix.ba
Kako je seks važan dio ljubavne veze, kompatibilnost u krevetu često može imati veliki utjecaj na uspjeh veze. Međutim, šta učiniti ako jedan partner seks želi dosta češće nego drugi?

Stručnjaci upozoravaju da bi se u slučaju jačeg seksualnog nagona jednog partnera trebao napraviti kompromis, ali da dogovor nikako ne bi smio biti jednostavno popuštanje partnera s manjim seksualnim nagonom.

Ukoliko jedan partner ima predstavu koliko puta sedmično bi želio imati seks, stručnjaci kažu da je puno bolje napustiti ovu ideju. Seks bi trebao biti spontano i zabavno iskustvo, ne nešto na rasporedu što se mora "odraditi". Koristeći ovu metodu ne postoji bojazan da će seks postati dosadan jednom partneru i doživljen više kao obaveza nego nešto što zapravo obje strane žele uraditi.

"Ko bi želio da radi nešto što je posao umjesto zabavna aktivnost? Važno je zapamtiti da seks nije tu samo da bi se partner učinio sretnim, već da i vas učini sretnim", kaže Rachel Hills, autorica knjige "The Sex Myth: The Gap Between Our Fantasies and Reality".

Istraživačica iz polja veza i seksualnih odnosa Kristen Mark slaže se s njom.

"Imati pravilo o tome koliko puta dnevno imati seks nije najbolji pristup zdravom seksualnom životu, pokušajte tome pristupiti s manje očekivanja", kaže ona.

Čini se da je najbolji način za ujednačavanje seksualnih nagona partnera razumijevanje i spontanost koja oboma može dopustiti relaksaciju i uživanje u ljubavnom činu.