Neugodna situacija
4

Šta učiniti ako se najbolji prijatelj zaljubi u vas

M.A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Najbolji prijatelj je osoba za gotovo svaku situaciju. Bilo da se osjećate sretno ili frustrirano, uvijek ćete se moći približiti svom najboljem prijatelju kako biste podijelili emocije. No, šta ako se prijatelj zaljubi u vas, a sve što vi želite je platonsko prijateljstvo.

Jasno je da ovo može biti vrlo nezgodna situacija koja mnogo zavisi od toga kako se nosite s njom, jer ako se ponašate impulsivno ili ako ste u ljutnji, rizikujete da izgubite osobu kojoj najviše vjerujete.

U nastavku donosimo savjete kako možete prevazići neugodnosti, a da ne uništite prijateljstvo.

Budite iskreni

Veoma je važno biti iskren prema svom prijatelju. Priznajte mu da nemate slična osjećanja i recite mu da biste voljeli da njegujete svoje prijateljstvo i da ne želite pokvariti tu vezu. Pazite da ne zvučite grubo ili ljutito kada razgovarate s njim.

Bit će neugodnosti

Situacija će sigurno biti pomalo neugodna. Vaš prijatelj može biti zabrinut zbog posljedica i možda će mu biti teško da se suoči s vama, a mogao bi biti i uvrijeđen nakon što čuje da niste zaljubljeni u njega. Šta god da je posljedica, pokušajte se ponašati normalno i nemojte ga ignorirati kad god se sretnete u grupi.

Postavite granice

Važno je postaviti neke zdrave granice zbog toga što ponekad radimo stvari koje bi mogle poslati pogrešan signal. Ukoliko imate naviku da prijatelja ili prijateljicu tretirate skoro kao dečka ili djevojku, da zovete u kasnim satima ili da se sastajete na romantičnim mjestima gdje uglavnom izlaze parovi, morate prekinuti te navike.

Razgovarajte s drugim prijateljem

Ukoliko je vaš prijatelj i dalje uporan kako bi vas pokušao uvjeriti u svoja osjećanja, možete razmisliti o razgovoru s nekim zajedničkim prijateljem. Možda ga treća osoba bolje razumije i možda vam može pomoći da prevaziđete neugodnosti.

Možda ćete trebati prostora

Ne treba da se osjećate krivim što ste rekli "ne" izjavi ljubavi iako će ovo dovesti do neke vrste distance. Međutim, potpuno je uredu ako ne želite da provodite vrijeme s njim ili njom na isti način na koji ste to radili ranije. Oboje trebate prostora da obradite situaciju i oslobodite se napetosti.