Nova "stara" pravila
0

Šta muškarci moraju znati o ženama

Sarajevo-x.com
Foto Ilustracija
Foto Ilustracija
Iako još uvijek ne postoji pravi priručnik za "hvatanje i zadržavanje savršene žene" naučnici širom svijeta posljednjih godina dosta su se pozabavili ovom veoma ozbiljnom temom i navodno izgubljenim muškarcima sada mogu ponuditi korisne savjete za uspješan romantični život koji će sigurno potrajati. U nastavku možete pročitati njihove stručne savjete koje je objavio naučni portal LiveScience i sami odlučiti vrijedi li ih se pridržavati.

Ponudite novac, ljubav i pouzdanost

Pripadnice nježnijeg spola vole "izgled i pamet". Iako je činjenica da muškarci ne mogu puno utjecati na ove dvije karakteristike, treba imati na umu da je ženama također važan novac i karakter "potencijalnog kandidata".

Jedna studija sprovedena u decembru prošle godine, u kojoj je učestvovalo 1.000 studenata, otkrila je da su za žene osobine savršenog muškarca uzajamna privlačnost, ljubav, pouzdanost i emocionalna stabilnost. Naravno, računa se i koliko vremena možete provesti zajedno.

Prema rezultatima ankete koju je popunilo 5.000 američkih parova, a koji su objavljeni 2006. godine, žene su najsretnije u braku kada se muškarci emocionalno unose u zajedničke stvari, tj. kada izražavaju pozitivne emocije, vode računa o potrebama vlastite supruge i odvajaju vrijeme za njegovanje veze.

Vježbajte reći "hvala"

Kada je riječ o ozbiljnim vezama, rasprave oko novca i kućnih poslova na vrhu su liste izvora bračnih neslaganja. Muškarcima tako naučnici otkrivaju jedan veoma jednostavan način da svoju dragu učine sretnom, čak i kada je zatrpana kućnim poslovima. Samo joj recite "hvala".

Rezultati ankete sprovedene među bračnim parovima i studentima koji žive s cimerima pokazali su da osobe kojima partnerima daju do znanja da cijene sve što rade rijeđe izazivaju svađe oko kućnih poslova. Takve osobe također su mnogo zadovoljnije svojim vezama u poređenju s drugim ispitanicima.

Nemojte biti ljubomorni

Vjerovali ili ne, jedan Brad Pitt bi godio vašoj vezi. Naime, ako je vjerovati psiholozima, nakon susreta sa slobodnim i privlačnim muškarcem, žene u većini slučajeva rade na jačanju postojeće ljubavne veze. U okviru ove studije, čiji su rezultati objavljeni prošle godine u jednom naučnom žurnalu, vršeni su "laboratorijski" eksperimenti nad 700 studenata oba spola.

Tako je u jednom od eksperimenata jedna grupa žena upoznala slobodnog muškarca koji ih je zavodio, dok je druga grupa upoznala zauzetog muškarca koji ih je ignorisao. Prva grupa žena je kasnije priznala kako bi svojoj voljenoj osobi oprostila laž o razlozima otkazivanja zajedničkog izlaska ili bilokakvo drugo iritirajuće ponašanje.

U sličnoj situaciji, muškarci koji se susretnu sa seksi slobodnom ženom teže će oprostiti partnerovo iritirajuće ponašanje nego ostali muškarci.

Ostavite agresivnost na terenu

Žene se možda pale na muškarce koji su ratoborni tokom hokejaške utakmice ili tokom nekog drugog sportskog takmičenja. Međutim, kada je u pitanju ozbiljna romansa, dame više vole da njihovi partneri zaborave na silu izvan sportskih terena, sugeriše studija čiji su rezultati u javnosti objavljeni u decembru prošle godine.

Jeffrey Snyder, antropolog sa UCLA, i njegove kolege zaključili su da su žene sklonije muškarcima koji do vrha stižu na osnovu ugleda ili posebnih vještina i dostignuća, za razliku od muškaraca koji do moćnih pozicija dolaze putem suptilnijih oblika agresivnog ponašanja, poput učlanjenja u bratstvo.

Dakle, zaključak je slijedeći. Žene "ne padaju" na "zločeste dečke" kada je riječ o ozbiljnoj vezi.

Pazite njeno srce

Čokoladni slatkiši su možda jedan od puteva do ženskog srca na Valentinovo, ali prava ljubav je ipak nešto više od obične kutije čokoladica.

Srčane bolesti su broj 1 ubica žena, a mnoge studije su pokazale da žene, mnogo češće nego muškarci, zanemaruju opasnost od obolijevanja od srčane bolesti. Zato je, prema mišljenju stručnjaka, posao muškaraca da se pobrinu da njihove voljene redovno odlaze na preglede i brinu se o vlastitom zdravlju.

"Žene moraju shvatiti ozbiljno opasnosti od obolijevanja od srčanih bolesti i moraju preuzeti kontrolu nad zdravljem vlastitog srca, već od mladosti. Mlađe žene odmah moraju poduzeti određene mjere, poput zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti, kako bi u kasnijoj dobi spriječile pojavu srčane bolesti", objasnila je za naučni portal LiveScience Elizabeth Nabel, direktorica Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv.