Ljubav i veze
279

Sretno Valentinovo: "Simpatija je kad prosto možeš da padaš u nesvijest od ljubavi..."

Klix.ba
Danas, 14. februara, obilježava se Valentinovo, Dan sv. Valentina ili Dan zaljubljenih. Blagdan sv. Valentina se na dan 14. februara obilježava se prema katoličkom vjerskom kalendaru.

Makar legenda o sv. Valentinu nema svoju historijsku vrijednost, ona se prenosi s koljena na koljeno. Ova legenda ne sadrži spomen na stvarne činjenice da je sv. Valentin bio biskup, niti da je bio iz Ternij, već se o njemu govori kao o rimskom biskupu.

Prema toj priči - koja se s engleskog govornog područja širi svuda po svijetu - sv. Valentin je živio u Rimu u doba kada je car Klaudije Gotski naredio da se njegovi vojnici ne smiju ženiti ili zaručivati, jer je smatrao da se vojnici (kao oženjeni ili zaručeni muškarci) neće srčano boriti u njegovim ratovima, već će radije gledati da sačuvaju život kako bi ostali sa svojim porodicama.

Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku, pa nisu više htjeli vršiti sam obred vjenčanja. Međutim, svećenik Valentin se oglušio na carevu odluku i počeo je potajno održavati ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli, sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu. Dana 14. februara (večer uoči rimskog proljetnog blagdana Luperkalija) svećeniku Valentinu odrubili su glavu.

Nedugo nakon smrti narod ga je proglasio svecem, a kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo spojiti blagdan Luperkalija i smrt Svetog Valentina u jedan.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namjenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. Simbol je Valentinova i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi. Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitaka, a nešto više pošalje se jedino za Božić. Valentinovo je, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća. Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 miliona ruža. U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju. U Americi, zanimljivo, čak 15 posto čestitaka za Valentinovo djevojke pošalju same sebi.

A na današnji dan prigodno je podsjetiti se jednog simpatičnog viđenja simpatije i ljubavi...