Istraživanje
0

Sredovječni muškarci koji treniraju postaju bolji u krevetu

Klix.ba
Prema istraživanju, sredovječni muškarci koji počnu trenirati kako bi izgubili višak kilograma postaju bolji u krevetu.

Gubitak pivskog stomaka i viška kilograma dovodi do povećanja libida, broja spermatozoida te jačih i dužih erekcija. Smanjenje težine kod odraslih muškaraca za 50 posto smanjuje rizik od niskog nivoa testosterona.

U istraživanju, koje je urađeno u Dublinu, je učestvovalo 900 muškaraca srednje starosne dobi. Iako je cilj istraživanja bio prevencija dijabetesa, koji se gubitkom težine usporava ili u potpunosti izbjegava, naučnici vjeruju da će poboljšanje seksualnog života biti dodatni podstrek za sve muškarce da češće treniraju.

U istraživanju, koje je trajalo godinu dana, volonteri su bili podijeljeni u tri grupe. Jedna grupa je morala ići na dijetu i vježbati 150 minuta sedmično, druga grupa je dobivala metformin, lijek za dijabetes, a treća grupa je dobivala placebo.

Kod muškaraca u grupama koje su dobivale metformin, odnosno placebo, broj onih sa niskim nivoom testosterona je ostao isti. U grupi koja je vježbala, zabilježen je pad sa 20 posto na 11 posto osoba sa niskim nivoom testosterona, prenosi Daily Mail.

"Ljekari bi muškarcima sa niskim nivoom testosterona uvijek prvo trebali preporučiti dijetu i vježbanje, a tek onda hormonske terapije. Gubitak težine ne samo da smanjuje rizik od nastanka dijabetesa, nego i povećava nivo testosterona", kazala je dr. Frances Hayes sa Univerziteta St. Vincent u Dublinu.