Sadrži hormon oksitocin
78

Sprej za nos koji sprečava parove da se svađaju

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Naučnici sa Univerziteta u Cirihu su osmislili sprej za nos koji sadrži hormone, a donijet će novu sreću parovima koji se često svađaju.

Istraživanje je pokazalo da udisanje spoja koji sadrži oksitocin umiruje žene i čini ih prijateljski raspoloženim, a muškarce osjećajnijim i pozitivnijim za vrijeme svađa.

Nazvan drogom za maženje, oksitocin se proizvodi prirodnim putem u tijelu za vrijeme seksa te prilikom osjećanja seksualne privlačnosti i povjerenja. Oksitocin se oslobađa u krv za vrijeme poroda te tako aktivira stvaranje mlijeka u grudima.

Istraživanje je fokusirano na utjecaj hormona na stres i autonomni nervni sistem za vrijeme prepirki između parova. Tokom svađe osobe imaju povećan broj otkucaja srca i viši krvni pritisak.

U istraživanju je učestvovalo 47 parova od 20 do 50 godina, koji su bili vjenčani ili su zajedno živjeli duže vrijeme.

Svaki par je odabrao jednu temu u vezi sa kojom se nisu slagali, prije nego su udahnuli oksitocin ili placebo sprej. Nakon 45 minuta su ostavljeni da raspravljaju o odabranoj temi, a njihove svađe su snimane kamerama.

Naučnici su pratili parove i uzimali su uzorke njihove pljuvačke kako bi pratili rad njihovog nervnog sistema.

Rezultati su pokazali da su žene koje su udahnule hormon bile mnogo više prijateljski raspoložene i manje zahtjevne, a muškarci su bili pozitivniji i više uključeni u razgovor. Aktivnost nervnog sistema žena je opala, a kod muškaraca se povećala.