Ljubav i veze
12

Sitnice su bitne: Jednostavni načini na koje možete poboljšati vašu vezu

Klix.ba
Ljubavne veze nisu fiksirane, one su žive, mijenjaju se, na njima treba raditi i potrebna im je pažnja kako bismo ih održali na životu, što vrlo često zna biti prilično zahtjevna misija.

Svi mi manje više znamo osnove zdrave, sretne veze - ona mora da se zasniva na međusobnom poštovanju, uvažanjanju i povjerenju, te pružanju podrške partneru u trenucima kad smo mu potrebni.

Ipak, iako na prvu zvuči komplikovano, ponekad su dovoljne tek sitnice kojima možemo unaprijediti vezu s našim partnerom, učiniti je snažnijom i sretnijom.

Fokusirajte se na pozitivne misli

I iako često zvuči kao nemoguća misija, pozitivan pristup životu je nešto što se definitivno isplati na svim poljima - od karijere, preko prijateljskih i ljubavnih veza, pa do samog psihofizičkog zdravlja.

Profesorica Barbara Fredrickson, socijalna psihologinja sa univerziteta u Južnoj Karolini u posljednjih se 25 godina bavi istraživanjem ljudskih emocija, a jedno od istraživanja koje je provela sa svojim timom pokazalo je kako pozitivno razmišljanje može utjecati čak i na ritam otkucaja srca, pa i na sam imunološki sistem.

Sudeći prema Fredrickson, fokusiranje na pozitivno razmišljanje pomaže nam da se bolje povežemo sa drugim ljudima i poboljšamo naše veze s njima.

Raspravljajte se na zdrav način

Studije su pokazale kako su parovi sa lošom komunikacijom nesretni i skloniji raskidima. Poenta nije u tome da se ne svađate sa osobom koju volite, to je u dosta slučajeva neizbježno, već u tome da to radite na "pravi", zdravi način, tj. da se pritom fokusirate na rješenje konflikta i razrješenje situacije, nego da beskrajno raspredate o tome ko je kriv, a ko u pravu.

"Ne trudite se da obezvrijedite, ponizite i pobijedite svog partnera, već ga nastojte pustiti da izrazi svoje mišljenje koje je jednako važno kao i vaše, te pokušajte zajedno doći do kompromisa i rješenja", savjetuje ova psihologinja.

Ne svađajte se oko novca

Novac je nažalost vrlo čest uzrok razmirica u vezama i brakovima, a vrlo često zna biti i razlog raskida. Uvijek će postojati različiti načini na koje dvije osobe u vezi ili braku barataju novcem, kao i razlike u količini zarađenog i potrošenog novca, no stručnjaci savjetuju da fokus radije prebacite sa samog novca na ono šta on znači za vašeg partnera i na koji ga način ono što uradi s tim novcem čini sretnim.

Ohrabrujte jedno drugo

Time što ćete češće pohvaliti svog partnera i reći mu neku lijepu riječ poput toga da ste ponosni na njega kad napravi nešto dobro, povećava vašu bliskost i čini vašu vezu snažnijom.

Imajte prijateljstva izvan vaše veze

Čitav vaš život ne bi trebao biti samo vaša veza. U trenutku kad vaš partner postane čitav vaš svijet, ta veza je osuđena na propast.

Jon Kleinberg, kompjuterski naučnik sa Cornell univerziteta i Lars Backstrom, inžinjer zaposlen u Facebooku, proveli su studiju koja je pokazala kako su najnesretniji oni parovi koji imaju zajedničke prijatelje i nemaju svoj život izvan veze.

Stručnjaci za objašnjenje ovog fenomena koriste termin "disperzija", svojevrsno "raspršivanje" vaših interesa i pažnje i na druge ljude, a što je disperzija veća, vaša veza će biti sretnija.

Pričajte češće jedno s drugim i smijte se više

Razgovor uopšte ne mora biti smislen, možete brbljati i o nekim beznačajnim i trivijalnim stvarima, što je zapravo način na koji se povezujete.

Istraživanja su pokazala kako su parovi koji se smiju zajedno sretniji i zadovoljniji svojom vezom u konačnici i lakše im je da se u svakom trenutku sjete dobrih stvari u vezi svog partnera i onog što vole kod njega.

Imajte seks jednom ili više puta sedmično

Jedno je istraživanje pokazalo kako su parovi koji imaju seks bar jednom sedmično 44 posto sretniji i zadovoljniji u vezama od parova koji rjeđe imaju seks.

Podijelite novo iskustvo zajedno

Pokušajte se aktivirati u isprobavanju nekih novih, zabavnih aktivnosti, isprobajte zajedno neku fizičku aktivnost, sport, hobi... Razbit ćete rutinu i povezati se na novi način.