Ljubav i veze
0

Sigurnost u vezi loša za seksualnu želju kod žena

Sarajevo-x.com
Prema rezultatima istraživanja, ženski seksualni nagon opada, čim žena obezbijedi sigurnu vezu. Istraživači sa Univerziteta Hamburg-Eppendorf u Njemačkoj intervjuirali su 530 muškaraca i žena o njihovim vezama.

Istraživači ovog univerziteta su otkrili da nakon četiri godine veze, manje od pola 30-godišnjih žena želi redovan seks. S druge strane, otkriveno je da muški libido ostaje nepromijenjen bez obzira koliko dugo bili u vezi.

Istraživači su otkrili da 60% 30-godišnjih žena želi seks "često" na početku veze, ali nakon četiri godine veze ova brojka padne ispod 50%, a nakon 20 godina ta želja padne na 20%.

Nasuprot tome, oni su otkrili da procent muškaraca koji žele redovan seks ostaje između 60 i 80%, bez obzira koliko su dugo u vezi. Istraživanje je također pokazalo da nježnost u vezi igra veliku ulogu za ženski libido.

Oko 90% žena je željelo nježnost, bez obzira koliko su dugo u vezi, ali samo 25% muškaraca koji su u vezi 10 godina je izjavilo kako traže nježnost od svojih partnerki.

Dr Dietrich Klusmann, psiholog i vodeći autor istraživanja vjeruje da su ove razlike rezultat ljudske evolucije. "Dobar razlog zbog kojeg kod muškaraca seksualna motivacija ostaje ista je zaštita od mogućnosti da će ga zamijeniti drugi mužjak. Žene su pak evoluirale tako da imaju jak seksualni nagon kada ulaze u vezu, jer pokušavaju stvoriti jaku vezu sa svojim partnerom. Kada se ta veza učvrsti, seksualni apetit kod žena opada", izjavio je Dr Klusmann za BBC.