{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sex shop u Banjoj Luci: Sve je to, sinko moj, posao

18.1.2015. u 22:12
18
149
Sex shop u Banjoj Luci: Sve je to, sinko moj, posao
18
Desno od vrata vitrina sa pornićima svih vrsta, za sve ukuse, dabome. Lijevo police sa igračkama i smicalicama u obliku muških i ženskih skrivenih tačaka, bujnih grudi, utegnutih gluteusa. Desno iznad radnog stola erotski veš, a u njegovom komšiluku, zapakovani u ogromne kutije, vep-aparati, za muškarce koje muči potencija. Na putu ka posebnom dijelu radnje, od kojeg svako okreće glavu, ruke kupca dodiruju ulja za erotsku masažu, lubrikante, razne kreme...
"Cijeli ovaj posao - a seks je, sinko moj, posao kao i svaki drugi - počeo je prije 12 godina. Izdavao sam ovu radnju dvojici momaka. Oni su tada držali sex shop, ali im posao nije išao najbolje. I kada su odlučili da zatvore, kada su se 'rastalili' među sobom i kada sam ponovo imao radnju, htio sam da otvorim krojački salon. Ali, onda su mnogi koji su dolazili ovamo rekli da ne trebam zatvarati shop, da grad kao Banja Luka zaslužuje ovakvu radnju. I uvjerili su me", kaže vlasnik jedinog sex shopa u Banjoj Luci "Erotic shop planet" Neđo Karlaš, koji je nedavno otvorio još jednu ispostavu, na tranzitu.

Druga radnja, koja je otvorena prije tri mjeseca, za sada posluje sa pozitivnom nulom, ali to Karlaša ne brine mnogo.

Šta je najskuplje"Ta radnje je više reklama za ovu drugu, koja je u centru grada, ali je skrivena, nalazi se u suterenu starog zanatskog centra i mnogi ne znaju gdje je. Uostalom, ako se posao pojača i ako i druga radnja krene dobro poslovati, do nje je lakše doći, pogotovo autom. Vjerujem da će ta druga radnja krenuti sa poslom kroz koji mjesec. Pored nje prolazi mnogo auta, a važno je da je što više ljudi primijeti", priča Karlaš.

Iako je radnja otvorena prije 12 godina, trebalo je, dodaje on, mnogo vremena da ona zaživi. Prvobitna ulaganja u robu, koja su dostizala i 150.000 maraka, mogla su se pokazati kao neisplativa, ali je onda, srećom, posao krenuo.

"Šta je najskuplje? Specijalni vibratori i vep-aparati. Njihova cijena ide do 200 maraka. Ili specijalna vagina sa vibracijama, pravljena od kvalitetnog materijala. Skup je i erotski veš. Ostalo je 'tu negdje'. Najjeftinije su sex-zezalice od pet maraka, poput drvenih otvarača u obliku penisa. Šta se najviše traži? Nema pravila. U danima koji prethode 8. martu ili Danu zaljubljenih kao halva ide erotski veš, ženski i muški".

Drugim danima najviše idu pornići i erotski časopisi, ali česti su i pokloni za 18. rođendan ili prije vjenčanja.

"Dolaze i mušterije koje imaju problema sa potencijom, pa kupuju razne preparate. Drugi, opet, koji ne žele da unose bilo kakve hemikalije, kupuju vep-aparate, jer oni rade na principu vakuuma. Kreme dobro idu, lubrikanti također, ulja za masažu obavezno. Dosta toga pomaže u seksu, a on je sastavni dio života. Ukoliko seks ne funkcioniše, ni brak neće valjati", kaže Karlaš.

Bolje vibrator nego problemiŽene redovno kupuju vibratore, a Karlaš to objašnjava ovako:

"U Banjoj Luci je mnogo više žena nego muškaraca. I onda neke od njih razmišljaju ovako: Pa, bolje mi je da imam vibrator, nego da naletim na narkomana, alkoholičara, kockara ili nekoga ko će da me tuče u braku. Tri puta godišnje naručujemo robu i tada bude neobičnih narudžbi. Prije nekoliko godina me je kontaktirala izvjesna gospođa iz Tuzle. Ili je bila iz Zenice? Ne mogu da se sjetim. Ona drži sado-mazo klub i trebaju joj bičevi, lisice i ostali "materijal" za tu vrstu zabave. Kada sam je pitao da li zaista ima toliko posla, ona mi je odgovorila: Oooo, pa vi ne znate ko je sve moja klijentela, ko sve dolazi kod mene da ih bičujem".

Uprkos tome što je radnja tu već 12 godina, što se reklamira, Karlaš kaže da je mnogo onih koji tvrde da u sex shop ne bi ušli ni za kutiju dukata.

"Mnogi misle da je ovo kao neka javna kuća, a ovo je zapravo obična radnja, kao mesnica ili butik. Oni koji se stide da uđu, nazovu me, poruče šta im treba i onda im ja to iznesem gore, na parking", priča naš sagovornik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li vaša djeca vakcinisana?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: