Ljubav i veze
8

Šest znakova da ste u braku bez seksa i šta uraditi po tom pitanju

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prilično je normalno za parove u dugim vezama i braku da vremenom nestane strasti, te da se supružnici počnu doživljavati prije kao "cimeri" nego kao seksualni partneri.

Istina je pak da brak bez seksa i strasti ne nastaje preko noći. Stručnjaci za veze su izdvojili šest znakova koji ukazuju na to da ste na putu ka braku bez seksualne povezanosti, kako biste što prije detektovali ove simptome i radili na njihovom uklanjanju.

Nemate često seks

Ovo je i više nego očito. Ukoliko se ne možete sjetiti posljednjeg puta kada ste imali spolne odnose, te ukoliko su oni postali "poslastica" koja se dešava samo za specijalne prilike kao što su rođendani, godišnjice ili praznici, onda to nije dobar znak.

"Možda su prošli mjeseci, možda čak i godine, no što više vremena prolazi, teže je seksualni život vratiti na početak", kaže Tammy Nelson, certificirana seksologinja i seksualna terapeutkinja, autorica knjige "Getting the Sex You Want".

"Biološki, tijelo prestaje proizvoditi hormone koji podstiču seksualno uzbuđenje, posebno ukoliko imate dug period bez seksa. Nakon toga se počnete osjećati kao da vam i ne nedostaje", pojašnjava Nelson.

No, kako se vratiti? Odredite datume i dane za seks.

"Što više seksa imate, više ga želite", kaže Nelson.

Nema dodira

Ukoliko ste u vezi ili braku u kojem nema povremenih dodira, poljubaca i zagrljaja, to znači da imate problem.

"Uživajte u jednostavnim i senzualnim stvarima, romantičnu atmosferu možete napraviti čak i dok gledate TV. Sjedite jedno do drugog, držite se za ruke, stavite glavu u partnerovo krlo. Ovo su važne stvari zato što intimnost podstiče proizvodnju dopamina i drugih hormona zbog kojih se osjećate povezanijima", pojašnjava ova seksologinja.

Živite paralelne živote

"Možda živite u istoj kući i spavate u istom krevetu, no to je zapravo sve što u posljednje vrijeme dijelite sa svojim supružnikom. Još kad se tome doda gust dnevni raspored koji uključuje posao, brigu o djeci, malo vremena ostaje za seks", pojašnjava Susan Krauss Whitbourne, psihologinja i autorica bloga Fulfillment At Any Age na starnici Psychology Today.

Ona sugeriše da, i pored zgusnutih raporeda, napravite plan u kojem ćete partnera uključiti u zajedničke aktivnosti i pronaći slobodno vrijeme za zajedničko druženje.

"Vremenom ćete se podsjetiti zašto ste zapravo skupa i u kolikoj mjeri vam nedostaje vaš partner", kaže Susan Krauss Whitbourne.

Počeo vas je privlačiti neko drugi

Ukoliko ste vi ili vaš partner počeli razvijati emocije prema nekome drugom (poznaniku, kolegi s posla ili prijatelju), pa čak i ako je u pitanju samo mentalna ili emocionalna privlačnost bez fizičkog kontakta, to nije dobar znak.

"Činjenica da je počeo da vas privlači neko drugi govori samo o tome da vam nešto nedostaje u vašem braku ili vezi i to pokušavate nesvjesno pronaći na drugom mjestu. Istina je da ovo može uništiti vezu ili brak ukoliko oba partnera nisu spremna da rade na vezi i održe je. Potrudite se malo više, pokušajte u vašem partneru vidjeti što više dobrih osobina i poslat ćete mu/joj poruku o tome koliko vam zapravo znači", savjetuje Susan Krauss Whitbourne.

Ne inicirate seks

Da li vam pomisao da sami inicirate seks uzrokuje anksioznost i stvara pritisak, te očekujete kako je uvijek vaš partner taj koji mora učiniti prvi korak?

"Iniciranje seksa znači da bar jedno od vas preuzima odgovornost. Uvijek je jedna strana ta koja više inicira i ulaže trud u nešto i to je savršeno uredu. No kad oboje to prestanete, može doći do problema", navodi Susan Krauss Whitbourne.

Niste emocionalno povezani

Kada ste u dugoj vezi ili braku, seks nije samo fizička stvar, on je manifest dublje povezanosti između vas i partnera.

"Emicionalna i seksualna povezanost idu ruku pod ruku, podstiču se i čine savršen spoj. Dajte komplimente svom partneru/partnerici, izrazite zanimanje za ono što se dešava u njegovom/njenom životu i dajte mu/joj do znanja koliko vam je zapravo stalo", savjetuje ova psihologinja.