|

Šest tajni uspješnog braka

Šest tajni uspješnog braka
25
Klix.ba
29.12.2014. u 15:47
55
komentara
25

dijeljenja
Šest tajni uspješnog braka
Danas nije lako sačuvati brak i učiniti ga uspješnim. Broj razvoda raste, oni postaju najlakše rješenje za prekid problematične veze, a sve manje parova se odlučuju sebi pružiti drugu šansu. Svakoj vezi je potrebna pomoć, posebno u teškim trenucima, pa umjesto ignorisanja problema i nesporazuma, treba se potruditi da brak bude sretan i uspješan. U nastavku vam donosimo šest zlatnih pravila.
Komunikacija

Ako nema komunikacije između bračnih partnera, to će uništiti vezu prije nego to oni shvate. Svi govore o iskrenosti u braku, ali je to moguće samo ako postoji otvorena komunikacija. Čak iako ste zauzeti poslom, djecom, teretanom, održavanjem domaćinstva, društvenim aktivnostima, ipak možete odvojiti 15 minuza za razgovor, ne samo o porodici, nego o raznim temama.

Dostojanstvo i poštovanje

Dostojanstvo i poštovanje su važni faktori za odnos dvoje ljudi. Partner jeste sastavni dio vašeg života, ali ga ne posjedujete. Važno je da ne dominirate i ne naređujete partneru, nasamo ili pred drugim ljudima. Naučite poštovati osjećaje vašeg partnera i njegove odluke, čak iako se ne slažete.

Kompromis

Iako mnogi ljudi smatraju da je kompromis zapravo znak slabosti, to nije tako. Par treba donijeti veliki broj odluka tokom svog zajedničkog života, međutim, nisu rijetke situacije u kojima se partneri ne slažu. Stoga je potrebno napraviti kompromis i pronaći rješenje koje će biti zadovoljavajuće za oboje. No, ne treba uvijek odustajati od onoga što smatrate ispravnim.

Finansijska transparentnost

Svaka individuaželi finansijsku stabilnost, tako da je sasvim uredu ako imate odvojeni bankovni račun gdje štedite novac. No, jednako je važno da vaš partner ima uvid u vaše finansije, bez obzira da li štedite, investirate ili posuđujete novac nekome. U suprotnom može doći do gubitka povjerenja i ostalih problema u vezi.

Dobri odnosi s partnerovim roditeljima

Ovo je lakše reći nego učiniti, posebno ako vam se ne sviđaju roditelji vašeg partnera ili obrnuto. No, u svakom slučaju treba pokušati izgraditi korektan odnos, ljubazno komunicirati, ponekad zajedno večerati i slično. Na kraju krajeva, ako nastanu problemi s parnerom, uvijek podršku i pomoć možete potražiti od njegovih roditelja, naravno, ako dobar odnos postoji.

Sačuvajte romantiku

Bez obzira koliko dugo ste u braku, važno je da čuvate romantiku, da cijenite partnera, poklanjate mu pažnju i vrijeme te da, kad god je to moguće, učinite da se osjeća posebnim i voljenim.
Prijavi grešku


Komentari (55)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...