Osjetljive tačke
3

Šest erogenih zona za koje možda niste znali

Klix.ba
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Svi znaju koje su osnovne erogene zone kod partnera. One se uglavnom svode na spolni organ i predio u blizini spolovila, ali malo je onih koji znaju da je tijelo u osnovi jedna ogromna osjetljiva oblast. Men's Health predstavlja šest erogenih zona koje će vašeg partnera dovesti do ludila.

Naime, postoji na hiljade živčanih završetaka na tijelu, a oni koji znaju kada i na koji način da dodirnu tačno određene dijelove tijela mogu partnera vrlo jednostavno dovesti do vrhunca.

Bradavice

Iako su bradavice odavno prepoznate kao jedna od većih erogenih zona kada su u pitanju žene, malo je onih koji znaju da slično važi i za muškarce.

"Stimulacija bradavica je neugodna za većinu heteroseksualnih muškaraca zbog mogućeg osjećaja ranjivosti i nemoći koje može ovaj vid stimulacije može donijeti", kaže Lawrence A. Siegel, klinički seksolog i certificirani seks edukator.

Kako naučnici kažu, ovo je područje ogromnog erotskog užitka i potencijala, a ipak je stimulacija ovog dijela tijela često izbjegavana jer može dovesti do neugodnog osjećaja kod muškarca.

Stopala

Iako to spada u domen fetiša, ali postoji naučno objašnjenje zašto ljude seksualno privlače stopala partnera. Naime, muškarci posebno imaju afinitet prema ovom dijelu ženskog tijela.

"Nervi u stopalima odgovaraju tzv. homunculusu u mozgu, a genitalije se pored stopala nalaze na istoj senzornoj traci u mozgu tako da bi masaža stopala mogla biti uzbudljiva ako znate na pravi način stimulirati partnera", kaže dr. Stephanie Buehler, psiholog i certificirani seks terapeut.

Lice

Seksualna privlačnost prema licu partnera ide dalje od usana i ljubljenja. Povezivanje s partnerovim licem predstavlja potpuno novi nivo intimnosti. Plus, nervni završeci duž usana i ušiju povećavaju zadovoljstvo tako da je lice odlično mjesto za eksperimentiranje s različitim tipovima dodira.

Butine

Ova oblast se često može zanemariti tokom seksa, ali ako joj posvetite malo više pažnje možete doći do zapanjujućih rezultata.

"Dobar ljubavnik obraća pažnju na tipove dodira i njene odgovore. Ako lagano prstima dodirujete unutrašnjost butina možete do ludila dovesti partnericu", dodao je dr. Siegel. Ovo isto važi i za unutrašnjost podlaktice i za bedra.

Vrat

Vrat je jedna od najosjetljivijih zona na ženskom tijelu i zato to trebate iskoristiti. Lagano ljubljenje vrata ili dodirivanje prstima može biti erotično i ugodno.

Grudi

Iako se mnogi fokusiraju isključivo na bradavice, važno je istaći kako su grudi same po sebi izuzetno bogate nervnim završecima, a samim tim su nevjerovatna erogena zona.