Ljubav i veze
0

Seks sa bivšim partnerima može biti dobra odluka

Klix.ba
Ukoliko nakon raskida veze ili razvoda braka provedete vruću noć sa svojim bivšim partnerom nemojte očajavati. Eksperti kažu kako bi vam to čak moglo i pomoći.

Razvedeni partneri koji se vrate u bračni krevet kažu da seks s bivšim partnerom ustvari može smanjiti psihički stres uzrokovan raskidom.

U novoj studiji objavljenoj u Žurnalu socijalne i kliničke psihologije istraživači na Univerzitetu Arizona testirali su grupu od 137 razvedenih osoba te ih pitali koliko puta su se vidjeli s pratnerom nakon što su papiri potpisani.

Većina učesnika, njih 82,5 posto je ostalo u kontaktu s bivšim partnerima nakon razvoda, a 21,9 posto ih je imalo seks.

Oni su izjavili kako im je seks s bivšim partnerom pomogao da shvate da li su i u kojoj mjeri preboljeli partnera i brak. Partneri koji nisu prihvatili razvod kazali su kako im je seks s bivšim partnerom ublažio bol zbog razvoda.

Oni koji su preboljeli svoje partnere kažu kako seks s bivšim nije toliko emotivno štetan kako su ranije mislili, već, naprotiv, ima beneficije. Pomagao im je da srede svoje emocije.

Psiholozi vjeruju kako nas prekidi ostavljaju s potrebama koje nisu ispunjene te da seks pomaže da stvorimo osjećaj sigurnosti i djelomično ispunimo potrebe koje imamo.

Radnja za seksi igračke Lovehoney predstavila je rezultate istraživanja u kojima se navodi kako žene više od muškaraca smatraju seks s bivšim partnerom boljim u odnosu na onaj koji imaju s trenutim partnerom.

U istraživanju je učestvovalo 1.100 odraslih osoba, a 38 posto žena su izjavile kako je najbolji seks u životu imale s bivšim partnerima.

Seksualni ekspert Tracey Cox izjavila je kako je razlog tome taj što su s bivšim partnerima uspjele postići bliskost.

No, iako seks s bivšim partnerom može biti dobar, stručnjaci i psiholozi upozoravaju da dobro razmislite prije nego uskočite u krevet prošlosti.

"Još je to svježe polje u kojem ima emocija. Ukoliko jedan partner želi samo seks, a drugi još ima emocije, to može dati lažnu nadu o pomirenju. Ukoliko se odlučite da stupite u seksualni odnos s bivšim partnerom potrudite se da do kraja razjasnite šta to znači drugoj osobi", rekla je Cox.