Ljubav i veze
81

Seks je dobar za vaše zdravlje: Popravlja raspoloženje, štiti od virusa i produžava život

Klix.ba
Seksualni odnos donosi jedno od najvećih zadovoljstava u životu i krucijalan je za opstanak ljudske vrste. Osim zadovoljstva, seks ima i brojne druge beneficije za vaše zdravlje, pa eksperti savjetuju da ga parovi praktikuju kad god su u prilici.

1. Seks popravlja raspoloženje

Nakon vođenja ljubavi pojedinac se osjeća bolje zahvaljujući hemikalijama koji se proizvode nakon orgazma. Koktel endorfina, neurotransmitera i hormona se oslobađaju tokom vođenja ljubavi i orgazma.

Nakon seksualnog čina oslobađa i hormon oksitocin koji čini ljude ljubaznijim prema partnerima, smiruje i tjera na spavanje. Žene ga proizvedu četiri puta više nego muškarci. Oksitocin se zove i hormon "grljenja" jer se oslobađa nakon 20 minuta grljenja.

Drugi ključni neurotransmiter je serotonin koji je glavna antidepresivna hemikalija i najzaslužniji za smijeh, osjećaj sreće i opuštenost nakon seksa.

2. Dobar je za vaše srce

Studija provedena na Univerzitetu Belfast otkrila da praktikovanje seksa tri puta sedmično smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara. Također, istaknuto je kako nije tačna pretpostavka da muškarci imaju veću šansu od dobijanja srčanog udara tokom seksualnog odnosa u 40-im i 50-im godinama.

"Svi oni koji su zabrinuti trebaju znati da je seks samo još jedan forma vježbanja. U fitness terminima, to je jednako kao da hodate kilometar ili se penjete stepenicama gore i dole. Bitno je da ste fizički u formi", rekao je prof. Peter Weisberg.

3. Štiti od prehlade

Seksualni odnos povećava vaš imunitet i samim time štiti vas od prehlade i gripe. Utvrđeno je da ukoliko parovi praktikuju seksualni odnos dva ili više puta sedmično, imaju veći nivo imunoglobulina A koji pomaže našem imunom sistemu da se bori protiv virusa.

4. Produžava život

Jedna od najvećih studija o dugovječnosti i seksu otkrila je kako oni koji imaju seks manje od jednom mjesečno, imaju duplo veći rizik da umru ranije nego oni koji praktikuju odnos dva puta sedmično.

"Seksualna aktivnosti ma zaštitnički efekat na zdravlje muškarca. Ovo može biti povezano sa glavnim seksualnim hormonom dehidroepiandrosteronom (DHEA) koji se stvara u adrenalinskim žlijezdama i funkcioniše tako što izgradi prepreku od estrogena, testosterona i progesterona. Nivo DHEA-e raste pred orgazam i ejakulaciju za čak tri puta više od uobičajenog nivoa, a neki tvrde kako redovan seks produžava život", navodi dr. Weisberg.

5. Povećava plodnost

Najveći mit je taj da suzdržavanje od ejakulacije povećava kvalitet i mobilnost sperme kako bi se oplodila jajna ćelija.

"Kada sperma visi u epididimisu, dugoj savijenoj cijevi koja se nalazi iza testisa gdje se sperma pohranjuje, ona brzo umre. Osim u slučaju ako muškarac ima nizak nivo spermija, češći seks daje bolju kvalitetu sperme. A da biste poboljšali plodnost, bolje je imati seks često nego suzdržavati se", rekla je ginekologinja Gillian Lockwood.