{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saznajte sluša li partner šta mu govorite

S
2.5.2010. u 22:30
0
1
Saznajte sluša li partner šta mu govorite
0
Saznajte sluša li partner šta mu govorite
Vjerovatno ste se mnogo puta do sada zapitali da li vaš partner uistinu sluša ono što govorite. Naučnici tvrde da to možete otkriti na veoma jednostavan način - posmatrajte koliko često trepće.
Kada vam misli lutaju vi uopšte ne primjećujete ono što je ispred vas, a naučnici sa Univerziteta Waterloo iz Kanade tvrde kako i vaše tijelo reaguje na isti način.

Naime, naučnici su otkrili da osobe koje ne obraćaju pažnju na ono što se nalazi oko njih češće trepću i na taj način postavljaju male barijere između sebe i vanjskog svijeta.

Daniel Smilek, autor studije, tvrdi da kada čovjeku misli lutaju dio mozga zadužen za procesuiranje vanjskih događaja je mnogo manje aktivan. U skladu s tim se počne ponašati i samo čovjekovo tijelo. Naime, kako mozak ne bi registrovao detalje iz vanjskog svijeta oči se instiktivno počnu zatvarati.

U istraživanju je učestvovalo 15 volontera koji su imali zadatak da čitaju odlomak iz knjige u elektronskoj verziji. Dok su čitali senzorima su praćeni pokreti njihovih očiju, kao i to koliko često trepću i na kojoj se rečenici najduže zadržavaju.

U nasumičnim intervalima, na određeni zvuk, ispitanici bi prekidali čitanje i podnosili izvještaj o tome da li su obraćali pažnju na to što čitaju ili su puštali misli da vrludaju.

Istraživanje je pokazalo da su više treptale osobe koje nisu obraćale pažnju na štivo.

"Naša studija sugeriše da kada čovjekove misli počnu lutati on zatvara očne kapke kako bi što manje informacija iz vanjskog svijeta došlo do mozga", kazao je Smilek.

Dakle, kada razgovarate s nekom osobom, a ona neprestano trepće, zasigurno je u mislima daleko od vas.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu "Association for Psychological Science".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: