Ljubav i veze
0

Rezultati studije o tinejdžerskom seksu ruše zastarjele mitove

Sarajevo-x.com
Rezultati ankete koja je ispitivala prakticiranje seksa američkih tinejdžera su pokazali da nije istina da veliki broj mladića i djevojaka upražnjavaju oralni seks kako bi “tehnički” ostali nevini.

Istraživanje objavljeno u Journal of Adolescent Health je bazirano na odgovorima 2.271 djevojaka i mladića u dobi od 15 do 19 godina u 2002. godini.

Rezultati su pokazala da su 55% tinejdžera prakticirali oralni seks, ali da je ova forma seksulane prakse prisutnija kod osoba koje su već imale iskustva sa vaginalnim seksom.

Tinejdžeri su izjavili da su vaginalni i oralni seks počeli upražnjavati u isto vrijeme, oko šest mjeseci nakon prvog vaginalnog snošaja. Ukupno 82% od ukupnog broja ispitanih imali su iskustva sa oralnim seksom.

“Široko je rasprostranjeno mišljenje kako tinejdžeri prakticiraju nevaginalne forme snošaja, posebno oralni seks kao način da ostanu seksualno aktivni dok su tehnički nevini”, izjavila je Laura Lindberg sa Instituta Guttmacher u New Yorku.

“Naše istraživanje pokazalo je da je navodna zamjena vaginalnog seksa oralnim zapravo široko rasprostranjen mit. Ne postoji dobar dokaz koji pokazuje da se tinejdžeri, koji nisu imali snošaj, upuštaju u oralni seks sa čitavim nizom partnera”.

Institut Guttmacher se bavi proučavanjem seksualnih i reproduktivnih zdravstvenih problema.

Jedan od deset tinejdžera tvrdi da je imao iskustva u prakticiranju analnog seksa. Ovi tinejdžeri su u većini slučajeva imali iskustva i sa vaginalnim snošajem.

“Tinejdžeri bijele rase i višeg socioekonomskog statusa u principu imaju više iskustva u prakticiranju oralnog i analnog seksa”, napisali su istraživači.

Lindberg je izjavila da su nova istraživanja pokazala da školski programi, propisani od strane Bushove administracije, nalažu seksualnu apstinenciju do ulaska u bračnu zajednicu, ali tinejdžerima ne obezbjeđuju informacije o zaštiti tokom seksualnog čina.

Statistike Centra za zaštitu i prevenciju oboljenja su pokazale da jedna od četiri djevojčice u Americi boluje od najmanje jedne spolno prenosive bolesti. Stopa porođaja tinejdžerki je 2006. godine u Americi narasla prvi put nakon 1991. godine.

“Dok kod oralnog i analnog seksa ne postoji opasnost od trudnoće, postoji rizik od oblijevanja od seksualno prenosivih bolesti”, objasnila je Lindberg, a prenosi Reuters.