Trening i seks
4

Redovno trčanje poboljšava performanse u krevetu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Mnogo onih koji su započeli s intenzivnijim trčanjem nisu mogli ni pretpostaviti da će se to odraziti na njihov seksualni život. Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da intenzivni treninzi mogu poboljšati vaše performanse u spavaćoj sobi, piše trčanje.net.

Veza trčanja i seksa ogleda se u nekoliko stvari, a jedna od najznačajnijih odnosi se na povećano lučenje hormona sreće endorfina, koji povećava samopuzdanje i generalno stvara pozitvan osjećaj.

U nastavku predstavljamo nekoliko razloga zašto je trčanje dobro za vaše seksualno zdravlje.

Dobra stražnjica

Mnogi smatraju kako lice ima ključnu ulogu kada je u pitanju seksualna privlačnot, ali odmah iza njega dolazi stražnjica. Jasno je da trčanje kao takvo izuzetno doprinosi izgradnji lijepe stražnjice.

Kombinacija seksa i trčanja

Pokušajte tokom seksa prakticirati što zahtjevnije poze kako biste radili na sagorijevanju suvišnih kalorija, a sami seksualni čin neka vam posluži kao odličan trening snage kojim ćete nadomjestiti sve propuštene sate trčanja.

Testosteron

Testosteron, ma šta god neki pričali o njemu, igra ključnu ulogu kada govorimo o spolnom zdravlju. Studije su pokazale da trčanje koje traje do dva sata povećava koncentraciju testosterona u tijelu, ali je izuzetno važno naglasiti kako prekomjerna fizička aktivnost može dovesti i do opadanja ovog hormona.

Samopouzdanje

Trčanje predstavlja ključnu tjelovježbu kada je u pitanju proces mršavljenja, pa se samim tim trkači osjećaju puno ljepšim i zgodnijim što u konačnici doprinosi povećanju njihovog samopouzdanja.

Seks dobar za mršavljenje

Kako je prethodno navedeno, tokom seksa dolazi do sagorijevanja suvišnih kalorija u organizmu. Tačnije, spolni odnos u trajanju od jednog sata može sagorjeti čak 200 kalorija. Također, što ste aktivniji tokom seksa to ćete više i kalorija spržiti.

Trkači bolji u krevetu

Može se pretpostaviti da su fizički aktivne osobe, posebno muškarci, znatno bolji ljubavnici. Istraživanja su pokazala da trkači između 40 i 60 godina starosti imaju iste seksualne performanse kao 20 godina mlađi muškarci koji nisu fizički aktivni.