Pokušajte sačuvati vezu
0

Recesija uništava seksualni život

Sarajevo-x.com
Ukoliko se nadate da ćete zapaliti plamen strasti za Valentinovo, to bi mogla biti prava borba. Stres i umor uzrokovani recesijom, u kombinaciji sa rutinskim seksom, ostavili su traga na naš ljubavni život, kažu istraživači.

Više od četvrtine anketiranih izjavili su da rjeđe vode ljubav nego prije godinu dana. Žene za to okrivljuju umor, a muškarci nedostatak libida zbog brige da obezbijede novac.

Istraživač Linda Kelsey kaže da usred brige kako priuštiti djeci sve što je potrebno i zbog sve dužeg ostajanja na poslu i brige da ga ne izgubimo parovima seks jednostavno više nije na prvom mjestu.

Istraživanje je sprovedeno na više od 1.000 ljudi, a naručio ga je magazin Good Housekeeping. Pokazalo se da su parovi u dobi od 35 do 64 godine u prošloj godini imali manje seksa, nego u pretprošloj. Četvrtina muškaraca je izjavila da su njihove partnerice u proteklih godinu izgubile interes za seks, dok je to isto reklo 15 posto žena.

No, ohrabruje podatak da 91 posto muškaraca i 92 posto žena još uvijek osjećaju privlačnost prema svom partneru.

Savjetnica za muško-ženske odnose Paula Hall kaže da ne čudi što finansijske brige smanjuju želju za seksom kod muškaraca.

"Kada smo pod stresom tijelo proizvodi hormon stresa, što može veoma negativno utjecati na libido", kaže Hall.

S druge strane, kaže ona, umor i vanjski faktori više utječu na seksualnu želju kod žena.

Kako god, istraživači savjetuju da se uprkos svim ovim pojavama posvetite partneru i nađete vremena za seks kako biste sačuvali svoju vezu.