Ljubav i veze
0

Razvod – bolan period koji ostavlja posljedice

Sarajevo-x.com
Kada dođe do razvoda braka znači da je jedna intenzivna veza doživjela svoj završetak koji je u većini slučajeva užasno bolan za obje strane. Miješaju se raznovrsni osjećaji i period razvoda postaje kriza koja se teško preživljava. O razvodu i njegovim posljedicama pisala je psiholog dr. Sadhna Srivastav.

"Glavni razlozi zbog kojih dolazi do razvoda braka su socijalne, religiozne i obrazovne prirode. Kada dvije osobe koje dolaze iz različitih društvenih okruženja odluče stupiti u brak, ekstremne razlike u njihovom načinu života dolaze do izražaja. Ista stvar se dešava sa različitim vjerskim uvjerenjima i stepenima obrazovanja. Važnu ulogu igra i jačina ega partnera. Tvrdoglavost može uništiti brak“, objasnila je dr. Srivastav.

Doktorica je također naglasila veliki napredak žena koje sve više žele da grade vlastitu karijeru što također može biti jedan od faktora koji dovode do razvoda braka. Važno je naglasiti da je moguće spasiti narušen brak, ali za to je potrebna profesionalna pomoć

"Partneri često odustaju od svoga braka veoma brzo i ne žele se truditi, a to je jedan od znakova da im zaista nije stalo te je stoga najbolje okončati sve. Međutim postoje i oni parovi koji bi rado radili na svojim problemima, ali je komunikacija i suviše narušena i ne znaju gdje bi počeli. Njima preporučujem da potraže profesionalnu pomoć“, naglasila je doktorica.

Razvod uzdrma temelje našeg postojanja ostavljajući osjeća samoće, ljutnje, praznine i beznađa. No, istovremeno to je vrijeme kada se možete oporaviti od svih loših iskustava i to je trenutak kada možete krenuti ispočetka i svoj život usmjeriti u novom pravcu.