Oživite romansu
0

Razgovarajte, ne svađajte se

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Svaka ljubavna veza nakon određenog perioda zapadne u krizu i tada je potrebno oživjeti romansu. Stručnjaci smatraju da je ljubav osuđena na propast ukoliko nema komunikacije između partnera, stoga je neophodno da parovi uvijek zajedno donose odluke i da razgovaraju.

Josh Klapow, stučnjak za veze sa Univerziteta Alabama, u Birminghamu, ponudio je nekoliko savjeta kako da prebrodite krizu u vezi, prenose britanski mediji.

Postavite cilj

Razgovarajte o tome šta želite i budite određeni. Izađite na večeru, ali odaberite restoran u kojem ćete i vi i vaš partner moći uživati u svom omiljenom jelu.

Ne spominjite stare svađe

Kada dođe do rasprave potrudite se da raspravljate samo o temi zbog koje ste ušli u raspravu. Nemojte jedno drugo podsjećati na neke stare svađe, jer to ne vodi nikuda. Ako primijetite da ste vi ili vaš partner "skrenuli" s teme, potrudite se da se vratiti i razgovarate isključivo o temi zbog koje ste i ušli u raspravu.

Razgovarajte kada oboje imate vremena

Donošenje odluka je gotovo nemoguće kada je jedan partner umoran, gladan ili u žurbi. Prije nego što se upustite u razgovor postarajte se da oboje imate dovoljno vremena i da sta raspoloženi da razgovarate o toj temi. Ukoliko jedno od vas u tom trenutku ne može razgovarati, odložite to za drugi put, jer u protivnom biste mogli samo izazvati nepotrebnu svađu.

Kompromis mora postojati

Da bi veza funkcionisala mora postojati kompromis. Ukoliko se upuštate u raspravu samo kako biste iz nje izašli kao pobjednik povrijedit ćete partnera i nećete ništa dobro donijeti ljubavnoj vezi. Stoga, uvijek pazite i na partnerova osjećanja i potrudite se da nađete kompromis.

Slavljenički poljubac

Nakon svake zajednički donesene odluke i rasprave koja nije završila svađom proslavite to barem slavljeničkim zagrljajem i poljupcem.