Savjeti zlata vrijedni
26

Psiholozi otkrili u čemu leži tajna dugogodišnjih uspješnih i sretnih veza

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ako vam se desilo da ste u dugoj vezi, onda ste već primijetili da se mnoge stvari mijenjaju, dok neke ostaju potpuno iste. Neki parovi upadnu u toksičnu rutinu, dok drugi pomažu jedno drugom da rastu i razvijaju se u što bolje verzije sebe.

"Iste navike, komunikacija i interpersonalna dinamika koja je postojala između para koji je skupa od svoje 20 godine, ne bi trebala da funkcioniše za 25 godina. Moraju se razvijati i mijenjati", rekla je psihoterapeutkinja Kathleen Dahlen deVos, prenosi HuffPost.

Parovi koji žele opstati, održati vezu zdravom i funkcionalnom redovno podsjećaju i podstiču jedno drugo da je važno imati život i van veze u kojoj su. Mnogi upravo ovdje naprave grešku, misleći da moraju provoditi mnogo vremena sa svojim partnerom i fokusirati se samo na njega.

"Kada se parovi previše oslanjaju jedno na drugo, onda sužavaju krug ljudi oko sebe i stvaraju sebi problem s tim što će nakon nekog perioda jedno od drugog tražiti da ispune sve potrebe koje imaju, naprimjer željet će jedno u drugom pronaći i prijatelja i partnera i sve ono što propuštaju jer su u vezi", kaže deVos dodavši da se parovi trebaju fokusirati na poticanje jedno drugog na održavanje veza, poslova i života van veze kako bi imali što bolji odnos jedno s drugim.

Nakon dugog perioda veze partneri postaju odlični u komunikaciji jedno s drugim, a ukoliko ne dođe do ovoga onda je u pitanju loša veza.

"Svi zdravi i sretni parovi u vezi uče komunicirati i slušati svog partnera, te obraćati pažnju na njegove osjećaje. Upravo u ovome leži tajna opstanka svih sretnih parova", kaže porodična terapeutkinja Andrea Watcher.

Zdravi parovi imaju naviku da probleme rješavaju odmah i bez prešućivanja detalja, te nikada ne dopuštaju se ljutnja i komplikacije nagomilaju između njih.

Veoma je jednostavno upasti u rutinu u koju upada većina parova, fokusirati se na posao, porodicu, kuću i osnovne obaveze. Međutim, važno je da znate da svi sretni parovi nalaze vrijeme da se zabavljaju zajedno kako bi razbili uhodani ritam koji nakon nekog vremena postane dosadan.

"Parovi koji 'odrastaju' skupa znaju da je važno svako malo otići na izlet, izmisliti neku aktivnost, probati novu pozu u seksu, volontirati ili otići u neki novi restoran. Sve te sitnice su ono što održava uspješnu vezu", kaže savjetnik za brak Jon-Paul Bird.

Bird dodaje kako je važno obratiti pažnju i na druge stvari, kao što su ljubavne poruke, cvijeće, poziv usred dana kako bi joj rekli da je volite i slično.