Tanka je linija
24

Psihologinja otkrila kada obični flert prelazi u nešto više, obratite pažnju

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nevini flert često preraste u nešto mnogo ozbiljnije, a granica je često toliko tanka da je neki nesvjesno pređu. Psihologinja Susan Krauss Whitbourne otkriva kada flert prelazi u nešto ozbiljnije, te kada je potrebno "povući ručnu".

Ukoliko izbjegavate reći partneru za vaš flert s nekim drugim, morate se zapitati koji je razlog vaše šutnje. Ili vam flert ne znači ili se plašite reakcije partnera jer ste počeli prelaziti granicu neobaveznog flerta, što nije uredu ako ste u ozbiljnoj vezi.

Ako dugo flertujete sa nekim s kim se često viđate, to nije problem ukoliko su u pitanju obične šale i pogledi. Međutim, ukoliko se oslanjate na tu osobu u emotivnom pogledu i od njega tražite podršku, a to ne tražite od svog partnera, onda je vrlo moguće da ga emotivno varate.

Emotivno varanje je ustvari otkrivanje nekih stvari osobi sa kojom flertujete koje još uvijek niste otkrili vašem partneru.

"Često se dešava da ljude privuče neka druga osoba, to ne mora da znači da je vaša veza u krizi. Tada se samo možete zapitati šta dobijate od osobe s kojom flertujem što ne mogu dobiti od svog partnera, te da li je to zaista vrijedno raspada moje veze", kazala je Whitbourne.

Vrlo je važno biti svjestan sebe i svog ponašanja, ako ste već ranije bili poznati kao neko ko često flertuje i ko se ne može posvetiti samo jednoj osobi, onda se nemojte upuštati u ozbiljnije veze jer biste tako mogli povrijediti nekoga ko je spreman uložiti mnogo truda i rada u nju.

Ako sa tom osobom imate interne šale koje niko drugi ne razumije, onda bi to moglo štetiti vašoj vezi.

"Zamislite da ste sa svojim partnerom u društvu sa svojim partnerom, te da svo to vrijeme vi i osoba s kojom flertujete dijelite interne šale. To može povrijediti vašeg partnera, a to je također znak da se flert kreće u opasnijem smijeru", kaže Whitebourne.

Naposlijetku, ako razmišljate o toj osobi dok ste sa svojim partnerom, vaša veza je u pravoj opasnosti. Ako ste došli do tačke gdje ste počeli osjećati neke stvari prema osobi s kojom flertujete, došli ste do tačke bez povratka.

Kada pređete granicu, nemojte se pretvarati da se ništa ne dešava. Priznajte sebi da ste se zaljubili, razmislite da li ima smisla započinjati išta sa osobom koja vam se sviđa i ako ima, pređite na stvar. Također, shvatite da postoji velika šansa da osoba s kojom flertujete nije vrijedan raspada vaše veze.