|

Pravila za sretniji brak

Pravila za sretniji brak
0
S
Sarajevo-x.com
7.11.2007. u 13:48
0
komentara
0

dijeljenja
Pravila za sretniji brak
Kada vam postave pitanje "kako bračni život?“, neki će kazati super, a neki će kazati da je on sinonim za frustraciju i mizeriju. Razlike koje dovode do ovako drastično različitih odgovora na pitanje o bračnom životu mogu se prevazići i uz trud i posvećenost, svako može imati sretan i još sretniji brak.
Riješite problem, ne zaboravljajte ga
Brak zahtijeva mnogo pažnje i onoga trenutka kada prestanete raditi na svome braku, on se počinje raspadati. Nemojte dozvoliti da vam brak postane svejedno te da vam nije bitno da li ste u svađi sa partnerom ili ne. Iako se nekada dešavaju neke beznačajne prepirke, pokušajte shvatiti jedno drugo i nikada ne odustajte od svog braka. Pokušavajte ga spasiti dok je to moguće.

Recite sve što vam je na duši
Iako se nekada pretvarate da je sve uredu kako ne biste započeli novu svađu i mislite da je to dobro, svađa će se svakako desiti jer je partner svjestan da se pretvarate. Ukoliko se međusobno jako dobro poznajte, partner će uvijek znati da nešto ne valja. Stoga se nemojte praviti da je sve u savršenom redu kada to nije tako jer vaš partner to zna i boli ga zašto nećete da mu kažete u čemu je problem. Samo ćete zadubiti diskusiju iz koje će biti jako teško izaći. Kažite sve što vas boli ma koliko vam se to glupo činilo.

Razgovarajte
Za većinu parova brak nakon izvjesnog vremena samo postane mjesto na kojem je sve oprano, spremljeno i očišćeno i gdje svakog dana dolaze kako bi jeli, kupali se, spavali i gledali TV. Međutim, brak je mnogo više od prenoćišta. Takve uslove možete imati bilo gdje. Pokušajte od mjesta na koje se svakodnevno vraćate napraviti dom pun ljubavi i topline. Razgovarajte sa svojim partnerom svakoga jutra prije posla, pred večer i prije spavanja. Govorite o svakodnevnim stvarima koje vas muče na poslu, smijete se zajedno, pjevajte, plačite, ali nikada nemojte prestati da govorite.

Budite ranjivi
Nemojte se praviti da vam je apsolutno svejedno kada vaš partner/partnerica nešto pogriješi kako biste sačuvali svoj ponos. Takvim ponašanjem svome partneru samo pokazujete da vam nije stalo i da se zapravo više i ne želite boriti. Ako vas je nešto povrijedilo, onda to i pokažite. Dozvolite sebi osjećaje i vaš partner će vam pokazati svoje.

Prihvatite partner
Ukoliko tokom veze niste uspjeli prihvatiti svog partnera onakvog kakav jeste, onda je brak pravi trenutak da to učinite. Nemojte pokušati mijenjati ličnost osobe sa kojom ste stupili u brak. Prihvatite sve njegove/njene osobine i razmislite da li možete živjeti sa njima.

Provodite mnogo vremena skupa
Ako ste se vjenčali, to ne znači da ne morate izlaziti, provoditi se, izlaziti sa društvom, izlaziti samostalno itd. Ljudi griješe kad misle da u braku sve moraju zajedno raditi. Tačno je i jako poželjno da provodite što više vremena zajedno, ali je isto tako važno da jedno drugome pružite dovoljno prostora za samostalne aktivnosti kako među vama ne bi zavladala monotonija koja vodi ka svađama i konačnom raspadu braka.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.