Ljubav i veze
14

Posao političara i direktora među profesijama koje najviše uništavaju brak

Anadolija
Britanska agencija Relations and Performace objavila je istraživanje u kojem je dokazano da su pojedine profesije izloženije riziku od raspada braka od ostalih, pa se tako ljekari mnogo češće razvode nego inženjeri.

Prema ovom istraživanju, u najrizičnijoj kategoriji poslova nalaze se poslovi plesača, koreografa, barmena i kinezoterapeuta, sa čak 40 posto šansi da se razvedu od bračnog druga.

Nakon ovih profesija slijede poslovi bolničara i medicinskih tehničara, umjetnika i sportista koji, prema britanskom istraživanju, imaju 30 posto šansi da se razvedu

.Prema ovom istraživanju, najmanje su ugrožene profesije inženjera sa tek dva posto rizika za razvod braka.Analizirani su razvedeni ili razdvojeni parovi u 449 različitih profesija.

Navodi se da broj radnih sati, prekovremeni rad i rad vikendom nemaju veliki uticaj na razvod braka.

Direktor agencije "Relations and Performace", Hamid Agini, ističe da su razvodi česta pojava i kod političara, direktora ili novinara. On podsjeća na vrlo česte bračne afere predsjednika, premijera i ministara u mnogim zemljama u svijetu, koje u posljednje vrijeme pune naslovnice tabloida.

U istraživanju još piše da su profesije, u kojima su sastanci i upoznavanje novih osoba česti, kao i putovanja, najrizičniji za raspad braka.