Ljubav i veze
0

Poremećaj orgazma - uzroci i posljedice

Sarajevo-x.com
Poremećaj ili disfunkcija orgazma je nesposobnost pojedinca da doživi orgazam prilikom seksualnog odnosa. Postoje ženski i muški poremećaj orgazma, s tim da je ovaj poremećaj kod muškaraca mnogo rjeđi nego kod žena.

Poremećaj orgazma kod žena karakterizira trajno ili ponavljajuće odlaganje ili nedostatak orgazma koji bi se normalno trebao javiti u fazi spolnoga uzbuđenja. Dijagnoza se treba temeljiti na kliničkoj slici koja pokazuje da je ženina nesposobnost doživljavanja orgazma manja od one koja se očekuje s obzirom na dob, seksualno iskustvo i seksualne podražaje.

Poremećaj orgazma može biti reakcija na sliku vlastitoga tijela, samopoštovanje ili zadovoljstvo u odnosima s drugima. Poremećaj orgazma kod žena je češće primaran nego stečen. Jednom kad žena nauči da postigne orgazam neuobičajeno je da izgubi tu sposobnost, osim u slučaju slabih seksualnih veza, problemima u odnosima, traumatskog iskustva (npr. silovanje), poremećaja raspoloženja ili općeg zdravstvenog stanja.

Poremećaj orgazma kod muškaraca također karakterizira trajno/ponavljano odlaganje ili odsutnost orgazma koji bi normalno trebao uslijediti u stadiju seksualne uzbuđenosti.

U najčešćem obliku poremećaja orgazma osoba ne može postići orgazam za vrijeme snošaja, iako može ejakulirati u slučaju partnerovog manualnog ili oralnog podraživanja. Neki muškarci mogu ejakulirati samo za vrijeme samozadovoljavanja. Mnogi muškarci opisuju osjećaj uzbuđenosti na početku snošaja,ali nakon nekog vremena uzbuđenost nestaje, a orgazam izostane.

Pored psiholoških razloga, droga i alkohol mogu uticati na izostanak orgazma, a terapiju bi trebao odrediti ljekar nakon što se utvrdi pravi uzrok poremećaja.

Također, bračni problemi i problemi s partnerom uveliko doprinose ovom seksualnom problemu, a stručnjaci tvrde da ako se poremećaj ne liječi pravovremeno, može imati drastične posljedice na vezu i brak.