Poljupcem se prenosi 80 miliona bakterija

Poljupcem se prenosi 80 miliona bakterija
24
F
FENA
17.11.2014. u 16:50
66
komentara
24

dijeljenja
Poljupcem se prenosi 80 miliona bakterija
Malo je vjerojatno da će zaljubljeni o ovome razbijati glavu, ali nova studija otkriva da se poljupcem od deset sekundi prenosi 80 miliona bakterija.
U ljudskom ekosistemu živi sto biliona mikroorganizama, izvan i unutar tijela. Ljudi ih nisu svjesni, ali ti organizmi im pomažu u probavi i zaštiti od bolesti. Bez njih, teško bi preživjeli.

Usta su dom oko 700 različitih vrsta bakterija, a holandski naučnici iz tamošnje organizacije za primjenjena naučna istraživanja (TNO) odlučili su istražiti šta se s njima događa tokom ljubljenja. Rezultati su objavljeni u časopisu "Microbiome".

Radili su s 21 parom koji su prvo morali ispuniti upitnik o tome koliko se često ljube u danu i koliko im dugo poljubac traje. Potom su uzeli uzorke iz njihovih usta i s jezika kako bi ustanovili kakav ih svijet mikroba naseljava.

Otkrili su da parovi koji se ljube dovoljno često i dovoljno dugo, a to znači u prosjeku devet puta dnevno, na kraju imaju vrlo sličnu zajednicu mikroba u svojim ustima.

Računali su i koliko mikroba promijeni svoje 'stanište' tokom francuskog poljupca. Jedan član para morao je prije toga popiti probiotski napitak koji su sebi sadrži bakterije koje je lako identificirati. Ustanovili su da se tokom poljupca od deset sekundi transferira 80 miliona bakterija. Za one koji žele znati više, bakterije iz sline lakše 'putuju', a one locirane na jeziku doimaju se stabilnije.

Iako podatak o 80 miliona bakterija zvuči zastrašujuće, to je zapravo dobra stvar, jer se radi o vrsti 'cjepiva' i gradnje imunološkog otpora na izloženost različitim mikroogranizmima.

"Iz tog kuta gledanja, ljubljenje je jako zdravo", rekao je holandski profesor Remco Kort.
Prijavi grešku


Komentari (66)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...