Istraživanje
0

Petina muškaraca vjeruje da je uredu udariti ženu

Sarajevo-x.com
Jedan od pet odraslih Britanaca smatra da je sasvim uredu udariti svoju ženu ili djevojku, pokazali su šokantni rezultati studije.

Razlozi zbog kojih je "OK ošamariti je" variraju od provokativne odjeće koju obuče u javnosti do flertovanja s drugim muškarcima.

Bolesna uvjerenja iznijela je britanska vlada u anketi koju je provodila ispitujući nasilje u porodici. Među ispitanicima su se našli i muškarci, ali i žene, a rezultati do kojih se došlo bit će predstavljeni u toku dana.

Ono što je posebno nevjerovatno je da polovina anketiranih smatra da za silovanje žena snosi barem djelimičnu odgovornost jer "nije jasno rekla ne".

Trećina vjeruje da je silovana žena djelimično odgovorna ako je bila pijana. Četvrtina ispitanika smatra da bi žena trebala snositi dio odgovornosti ako nosi seksi odjeću.

"Nasilje nad ženama i djevojkama je neprihvatljivo", kaže državna sekretarka Jacqui Smith. "Dosad smo zabilježili uspjeh. Nasilje u domaćinstvima se prepolovilo u posljednjih 12 godina. Ali ja želim da se pokrene nacionalna debata o tome šta se može učiniti."

Ispitivanje javnog mnijenja pokazalo je da čak trećina ljudi poznaje žene napadnute od strane muškaraca kojeg su poznavale, saznaje The Sun.