Pet razloga zašto povratak bivšima nije dobra ideja

Pet razloga zašto povratak bivšima nije dobra ideja
0
L. K.
4.12.2019. u 22:02
19
komentara
0

dijeljenja
Pet razloga zašto povratak bivšima nije dobra ideja Ilustracija: Shutterstock
Voljeli ste, pa izgubili. Sada se nalazite u sivoj zoni, imate priliku obnoviti vezu i pokušati ponovo, ali niste u potpunosti sigurni da li to zaista trebate učiniti. Terapeut Steven Aitchison kroz pet razloga objašnjava zašto povratak bivšima nikada nije dobra odluka.
Kada tek upoznamo osobu koju volimo, isprva ne možemo zamisliti život bez nje, objašnjava Aitchison.

"Leptirići u stomaku, srce puno ljubavi, sreća i veliki osmijeh na licu... su tu prvih šest mjeseci. Kod većine parova se nakon šest mjeseci javljaju prvi problemi, neki prekinu čak i prije toga, a oni koji izdrže duže prekidaju nakon dvije do tri godine veze", govori, dodavši kako se nakon prvog prekida skoro svi vrate partneru i pokušaju nastaviti tamo gdje su stali.

1. Veza se ne mijenja ako se ne promijenite vi. Obećanja često propadaju, često su prazna i svi smo ih vjerovatno čuli već milion puta. Kada ljudi žele promijeniti svoje toksično ponašanje, učinit će to najprije radi sebe, a onda i radi svog partnera.

"Isto tako je važno znati da ne možete nekoga mijenjati na silu i očekivati od njega da se ponaša onako kako vama odgovara. Oni su odgovorni za svaku svoju promjenu i ako nisu spremni da je naprave, vi uzalud trošite energiju pokušavajući ih nagovoriti da to urade", objašnjava terapeut.

2. Sve ono što vas je iritiralo kod vašeg bivšeg vjerovatno nije nestalo. Pokušajte se prisjetiti vaše propale veze, iako vas je nostalgija možda prevarila nakratko, ako se dovoljno zadubite sjetit ćete se da nije sve bilo idealno.

"Sigurno je bilo stvari koje su vas iritirale kod vašeg bivšeg. Te stvari vrlo vjerovatno nisu nestale. Oni to i dalje rade. Ako se vratite sada i pokušate slagati sebe da je to simpatično ili da će nestati u nekoliko narednih mjeseci, moguće je da će vas iritirati još više. Pogledajte to s druge strane, napokon ste slobodni i ne morate to više trpiti. Uživajte!", kaže Aitchison.

3. Poštovanje? Ima li ga? Je li ga ikad bilo? Ako vi i vaš bivši nikad niste utvrdili kako zdrav odnos treba da izgleda i ako se niste jednako međusobno poštovali, moguće je da će pomirenje i sreća biti kratkog daha. Dobro razmislite o ovom detalju, jer bez međusobnog poštovanja ne možete graditi kvalitetan odnos.

4. Oko čega ste se svađali? Šta ako su se vaše svađe zasnivale na neslaganju sa njegovim prijateljima ili porodicom, ili obrnuto. Te stvari se ne mijenjaju.

"Ako vi ne volite njegovu porodicu i prijatelje, a ni on vaše, to se neće magično promijeniti kada prekinete. Isto važi i za druge stvari oko kojih ste se svađali i eventualno prekinuli. Ništa se od toga nije magično riješilo dok ste bili odvojeni", kaže.

5. Da li je od povjerenja ostalo išta? Neko vas je slagao, ne jednom, ne dva puta, već nekolicinu puta više. Poslije svake greške su se zakleli da će se njihovo ponašanje popraviti, ali je ipak ostalo isto. Upravo su vas prazna obećanja nagnala na prekid, jer niste željeli živjeti u nadi da će sutra biti bolje.

"Osim ako su se u periodu dok ste bili razdvojeni magično promijenili i shvatili svoje greške, nemojte se miriti. A čak i ako se sada ponašaju bolje prema vama, koliko će vam zapravo trebati da im ponovo počnete vjerovati? Jeste li spremni uložiti toliko vremena u obnavljanje nečega za šta niste sigurni da će više ikada biti kvalitetno?", govori terapeut naposljetku.

Na koncu, Aitchison kaže kako morate imati na umu da, kada iz života eliminišemo jednu lošu stvar, otvaramo vrata drugoj koja je mnogo bolja. Ako se nastavite vraćati stvarima iz prošlosti, nove i bolje stvari će vrlo teško naći svoj put do vas.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...