{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Parovi sve kasnije stupaju u brak

S
2.5.2014. u 10:39
0
21
Parovi sve kasnije stupaju u brak
0
Parovi sve kasnije stupaju u brak
U Republici Srpskoj je u prošloj godini sklopljeno 5.467 brakova, ili više za 141 nego u 2012. godini, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Stopa nupcijaliteta u RS-u u prošloj godini bila je 3,8 sklopljenih brakova i u odnosu na prethodnu godinu je nešto veća.

U RS-u je u prošloj godini nastavljen trend kao u prethodnim godinama, gdje je najveći broj sklopljenih brakova bio sklopljen između mladoženja i nevjesta sa državljanstvom BiH. Ukupan broj takvih brakova bio je 5.056 ili 92,5 posto od ukupnog broja sklopljenih.

U prošloj godini bilo je 388 sklopljenih brakova u kojima su nevjeste imale strano državljanstvo, kao i 23 braka gdje su mladoženje bile sa stranim državljanstvom.

Prosječna starost pri sklapanju braka za mladoženju u prošloj godini bila je 31,7 godina i u odnosu na 2012. godinu porasla je za 0,2 godine.

Prosječna starost nevjeste pri sklapanju braka u prošloj godini povećana je u odnosu na 2012. godinu za 0,3 godine, i iznosila je 28,1 godina.

Nevjeste u Republici Srpskoj ranije sklapaju brak od mladoženja, a najviše je to zastupljeno u starosnoj grupi od 15 do 19 godina, gdje nevjeste oko deset puta više sklapaju brak od mladoženja.

U Republici Srpskoj je evidentno odgađanje stupanja u brak, i za mladoženje i za nevjeste.

Uočava se sve veće približavanje zapadnoevropskom tipu bračnosti, koji se odlikuje sve kasnijim ulaskom u brak i odgađanjem braka, što opet dovodi do smanjenog nataliteta i samim tim pojave sve češćeg negativnog prirodnog priraštaja, te smanjenja broja stanovnika pojedinih područja.

U prošloj godini u RS-u bilo je 890 razvedenih brakova, odnosno razvodi se svaki šesti brak. Najveći broj razvoda je u periodu od 15 i više godina trajanja braka, te u grupi trajanja braka od pet do devet godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: