Ljubavni savjeti
5

Parovi otkrili šest tajni kako ostati dugo zajedno

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Od poštovanja, preko nezavisnosti partnera u odnosu do traženja stručne pomoći ukoliko za tim ima potrebe, sve su to ljubavne mudrolije koje primjenjuju parovi u dugogodišnjim vezama.

Prijateljstvo je ključno

Kako piše Guardian, skoro svaki par tvrdi da je ključ uspjeha to što su najbliži prijatelji jedno drugom. Neki parovi prvo postanu prijatelji, a potom partneri. Drugi odnos započinju požudom i ostanu prijatelji, ali naporno rade na održavanju tog prijateljstva.

Intimnost je važna

Za mnoge parove intima predstavlja veliki dio njihove povezanosti. Većina tvrdi da upravo intima može pomoći kada odnos zahladi i da je to važan aspekt svake dugogodišnje veze. Pojedini su rekli čak da je intima "pravo ljepilo" među njima.

Razlike su dobre

Stručnjaci tvrde ako postoje razlike da nema smisla pokušavati mijenjati drugu stranu. Ponajviše jer to može pomoći da riješimo stvari koje nikada sami ne bismo riješili. Stručnjaci savjetuju da ukoliko želimo da nam veza potraje, ne pokušavamo mijenjati partnera, jer on je to što jeste.

Sukobi su neizbježni

Iako većina misli da se ne treba svađati u vezama i brakovima, pojedini ipak tvrde da bi se partneri trebali svađati svaki dan, ali ne o sitnicama, već pregovarati o svemu. Svakodnevno pravite kompromise jer tako se gradi poverenje i poštovanje u vezi.

Zatražite stručnu pomoć

Bračno savjetovanje definitivno može pomoći. Parovi koji su u braku i po nekoliko decenija su rekli da im je ovakvo savjetovanje znatno promijenilo odnos. Na vezama i brakovima se mora raditi da bi opstali. Parovi kojima je bračno savjetovanje zaista pomoglo tvrde da oba partnera trebaju prihvatiti činjenicu da se neke stvari koje ne funkcionišu u odnosu, trebaju promijeniti.

Perspektivnost u odnosu

Pojedini parovi tvrde da kada stvari krenu loše, to nužno ne znači da je sve loše ili da će sve biti loše. Tada uglavnom partneri probleme u odnosu počinju posmatrati na pogrešan način, ali to ne funkcionira.