|

Parovi koji piju zajedno i ostaju zajedno

Parovi koji piju zajedno i ostaju zajedno
628
Klix.ba
8.2.2013. u 09:14
20
komentara
628

dijeljenja
Parovi koji piju zajedno i ostaju zajedno
Istraživanje u kojem je učestvovalo 19.977 bračnih parova iz Norveške je pokazalo da oni parovi koji zajedno konzumiraju alkohol imaju mnogo manji rizik od raspada braka od ostalih parova.
Međutim, količine alkohola moraju biti umjerene. Brakovi u kojima je jedan partner pio mnogo više od drugog su imali mnogo veći rizik od razlaza. To je bilo posebno izraženo kod parova u kojima su žene konzumirale velike količine alkohola.

Od bračnih parova u kojima su žene pile velike količine alkohola njih 26,8 je završilo razvodom braka. Za razliku od toga, broj brakova u kojima je muškarac pio velike količine alkohola, a koji su se završili razvodom je iznosio 13,1 posto.

Broj brakova koji su završili razvodom, a u kojem su oba partnera pila velike količine alkohola je bio 17,2 posto.

Fartein Ask Torvik, naučnik sa Instituta za javno zdravlje i vođa istraživanja, kaže da se brakovi u kojima žena pije mnogo više od muškarca raspadaju iz više razloga. Neki od njih su i to što alkohol mnogo više utječe na žene te što se konzumiranje alkohola ne slaže sa ulogama žena u društvu, prenosi Los Angeles Times.

"Parovi koji namjeravaju započeti zajednički život bi trebali znati navike svog partnera kada je u pitanju konzumiranje alkohola, jer bi to mogao postati problem u budućnosti. Najbolje je kada i muž i žena zajedno konzumiraju umjerene količine", dodao je Torvik.

Broj razvoda brakova u kojima su oba partnera konzumirala umjerene količine alkohola je bio 5,8 posto.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...