Ljubav, znoj i suze
1

Par koji je pronašao ljubav na Olimpijskim igrama

Klix.ba
Kada su se Matt Emmons i Katy Kurkova sreli tokom Olimpijskih igara u Atini 2004. godine, oboje su bili u vezama sa drugim osobama. Katy, streljačica iz Češke Republike, je prišla Mattu sa svojim ocem, kako bi mu iskazala žaljenje nakon njegovog razočaravajućeg finalnog takmičenja u streljaštvu. Matt je pucao u pogrešnu metu i iz borbe za prvo mjesto pao na osmo.

"Samo sam mu željela reći da mi je žao i da će za mene on uvijek biti šampion", kazala je Katy.

Iako su oboje primijetili da između njih postoji hemija, tada o tome nisu govorili. Osam godina kasnije njih dvoje su se vjenčali. Oni su jedan od dokaza da se ljubav može pronaći i u užarenoj atmosferi Olimpijskih igara. Njihova ljubavna priča je sušta suprotnost čestim izvještajima o prevelikom korištenju kondoma i seksualnim skandalima među sportistima.

Prekretnica u njihovim životima se desila godinu dana nakon što su se prvi put sreli. Naime, Mattov trener je pokrenuo trening kamp za streljačice u Colorado Springsu, u kojem se pojavila i Katy. Katy je bila državljanka SAD-a, ali se takmičila pod češkom zastavom.

"Nakon Atine nisam imala motivacije. Mediji i štampa su me držali pod pritiskom. Tada sam imala samo 20 godina, a osvojiti medalju za jednu malu zemlju je velika stvar. Za mene je bila i prevelika", kazala je Katy, koja je prije dolaska u SAD razmišljala o završtku karijere.

Međutim, Matt ju je nagovorio da se nastavi baviti time.

"Kada smo se vidjeli, shvatili smo da se ništa nije promijenilo, iako se nismo vidjeli ni razgovarali godinu dana. Tada smo odlučili da pokušamo stvoriti nešto zajedno", rekao je Matt.

Par se vjenčao 2007. godine i imaju kćerku Juliju.

Matt i Katy Emmons nisu jedini primjer romanse koja se rodila tokom Olimpijskih igara. Triatlonac Hunter Kemper je upoznao svoju suprugu, odbojkašicu Valerie, na Olimpijskim igrama u Sidneju. Njih dvoje danas imaju tri sina.