{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj

S
Sarajevo-x.com
2.1.2009. u 08:45
0
8
Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj
0
Ovisnost o seksu je ozbiljan poremećaj
Ovisnost o seksu vrsta je kompulzivnog ponašanja koju karakteriše destruktivno poimanje inače normalne seksualne aktivnosti, a stručnjaci tvrde da je riječ o veoma ozbiljnom poremećaju koji se treba liječiti kao i svaka druga psihička ili fizička ovisnost.
Seksualni ovisnici su osobe koje imaju problema s kontrolom seksualnih nagona i seksualnih radnji koji najčešće svoje potrebe za emocijama i intimnošću zamijene s seksualnom aktivnošću.

Osobe koje imaju problema sa ovom ovisnošću se rutinski i kontinuirano prepuštaju svim seksualnim željama koje nakon spolnog odnosa prate stid, zbunjenost i kajanje zbog učinjenog.

Simptomi ovisnosti o seksu su slijedeći:

- preokupiranost seksualnim maštarijama i situacijama

- rutinska seksualna aktivnost

- kompulzija, neprestano ponavljanje seksualnih situacija zbog kojih poslije žalite

- kajanje, čest osjećaj samosažalijevanja i stida zbog seksa

- drugi poremećaji, kao što su zloupotreba lijekova ili droga, te poremećaji u prehrani

Seksualnu ovisnost izaziva mnoštvo faktora, a jedan od glavnih 'krivaca za ovisnost' jeste visok nivo pheniletilamina (PEA), hemijskog spoja koji izaziva euforiju, uzbuđenje i seksualnu želju, a pored njega se često navodi i stres kao jedan od uzroka seksualno kompulzivnog ponašanja.

Terapija za seksualne ovisnike u jednoj mjeri je ista kao i ona za alkoholičare i druge ovisnike, a liječenje se sastoji od prevazilaženja tri osnovna problema : zloupotrebe seksa, samopoštovanja i suočavanja s problemom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: